Kostić: Dveri neće biti deo Udružene opozicije Srbije

Pokret Dveri ne može biti deo novog političkog saveza opozicije - Udružene opozicije Srbije - ako u njegovom programu na prvom mestu nije očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, rekao je potpredsednik Dveri Ivan Kostić komentarišući vest o stvaranju Udružene opozicije Srbije.

Ivan Kostić u štrajku glađu ispred Skupštine Srbije Foto: Srđan Ilić

Kostić je, navedeno je u stranačkom saopštenju, od septembra najavio samostalnu politiku Dveri.

“Mi smo ušli u Savez za Srbiju zato što je on počivao na 30 programskih tačaka, među kojima su mnoge uvrštene iz našeg programa. Za nas su posebno bile važne dve tačke posvećene Кosovu i Metohiji u kojima se jasno naglašavalo poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 12 44 SB UN, kao i nepristajanje na bilo kakvo priznanje lažne države Кosovo i referendum na tu temu. Pošto formiranjem Udružene opozicije Srbije prestaje da postoji Savez za Srbiju i više ne važi pomenutih 30 tačaka, Predsedništvo Dveri je donelo odluku da ne budemo deo tog novog opozicionog saveza i da svoju dalju političku aktivnost nastavimo nezavisno”, navodi Kostić.

On je dodao da Dveri “ostaju spremne za tehničku saradnju sa svima u opoziciji oko zajedničke borbe za slobodu medija i demokratske izbore”, ali da svoj put dalje nastavljaju samostalno.

“Za smenu aktuelne vlasti potrebna je saradnja unutar opozicije, ali to ne znači da treba da se utopimo u neku novu opozicionu platformu koja nema jasno definisane stavove po ključnim nacionalnim i državnim pitanjima. Za nas je u ovom trenutku prioritet odbrana Кosova i Metohije u sastavu Srbije i saradnja sa svima koji dele taj naš stav, kao i odbrana svetinja, srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori. Pored ove dve teme tu je svakako i tema odnosa između matice i dijaspore, porodična politika, borba protiv kriminala i korupcije, podrška domaćoj privredi i poljoprivredi, kao i potpuno novi pristup stubovima našeg društva: kulturi, obrazovanju i nauci, zdravstvu i zaštiti životne sredine”, prenose Dveri Kostićevu izjavu.

On je najavio da će Dveri početkom septembra  predstaviti novi program i nove ljude.

Članice Saveza za Srbiju i opozicione stranke i pokreti koji su bojkotovali izbore 21. juna, dogovorili su nastavak zajedničkog opozicionog delovanja kroz formiranje Udružene opozicije Srbije.