Kovid-19: U poslednja 24 sata preminulo još 37 obolelih, na virus pozitivno 2.864 testiranih

U poslednja 24 sata u Srbiji je od koronavirusa preminulo još 37  obolelih, pa je zvaničan broj preminulih od posledice infekcije dostigao od početka pandemije 6.095 osoba. Na virus je tokom poslednjeg dana bilo pozitivno 2.864 od 15.047 testiranih. Hospitalizovano je ukupno 6.388 osoba, a na respiratorima se nalazi 228 obolelih.

Beogradske ulice tokom epidemije koronavirusa, april 2021. Foto: Srđan Ilić

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih obolelo je 212 korisnika i 250 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Od kovid-19 oporavilo se 5.676 korisnika i 2.777 zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, dodaje se u saopštenju. Lista ustanova u kojima je registrovan virus može se naći na sledećem linku.

U dečjoj klinici KBC "Dragiša Mišović" je od početka pandemije bilo zbrinuto više od 40 beba starosti do mesec dana pozitivnih na korona virus, koje su sve izlečene i otišle kućama u odličnom stanju, izjavila je danas načelnica te klinike Olivera Ostojić. Ostojić je za televiziju Prva izjavila da su "mnoge od tih beba rođene bez simptoma".

Prema njenim rečima, u poslednjem talasu epidemije, od početka godine, primećeno je da je od kovida-19 obolelo više dece, ali samo brojčano, a ne i  procentualno u odnosu na ukupan broj obolelih. Ostojić je rekla da se veće oboljevanje dece vezuje za britanski soj korona virusa koji je potvrđen u Srbiji, dok brazilski soj, koji je doveo do smrti više od hiljadu dece u toj zemlji, "nije potvrđen".

Dr Emilija Golubović, direktorka Klinike za dečje interne bolesti u KC Niš, izjavila je da je u toj ustanovi jedan osmogodišnji dečak na respiratoru. On je u teškom, ali stabilnom stanju. Trenutno je desetoro dece smešteno na odeljenju za kovid te klinike, od tog broja potvrđeno je da je petoro pozitivno. Tu je još jedan dečko od 17 godina sa još nepotvrđenom infekcijom, koji je došao juče i nalazi se na manjoj dozi kiseonika, navela je dr Golubović za N1. Ostala deca su u stabilnom stanju.

Ukoliko u narednih nekoliko meseci uspemo da vakcinišemo više od četiri miliona građana, onda će nivo kolektivnog imuniteta biti dovoljan da se vratimo u normalan život, rekao je za RTS virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

Njega ohrabruje broj vakcinisanih u Srbiji i dalja zainteresovanost za vakcinaciju.

"Onog trenutka kada priđemo brojci od preko četiri miliona vakcinisanih, mi dnevno nećemo imati više od 100 novih slučajeva, biće dovoljna jedna dobro opremljena kovid bolnica i ceo sistem, kako zdravstveni tako i društveni, moći će da se vrati u normalu", ističe Šekler.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu vakcinisano 562.477  odnosno 40 odsto punoletnih građana. Vesić je danas za RTS izjavio da da je revakcinisano 389.807, odnosno 27,7 odsto punoletnih građana.

„Beograd je u ovom trenutku vrlo blizu dostizanja kolektivnog imuniteta“, rekao je danas gradonačelnik Zoran Radojičić, navodeći da je dosad  vakcinisano 40 odsto punoletnog stanovništva, prenosi Beoinfo.

Vrlo brzo možemo postići kolektivni imunitet u Beogradu. To znači da će 70 odsto od ukupnog broja stanovništva biti otporno na zaražavanje virusom korona, dodao je Radojičić.

Danas je u više gradova u Srbiji počelo vakcinisanje građana bez zakazivanja i to vakcinama Fajzer i Sputnjik.

„Svaki građanin Srbije može da dođe na bilo koji punkt za vakcinaciju i da se vakciniše i to bez zakazivanja", izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Istovremeno s vakcinacijom, Srbija pojačava napore i da proizvodi vakcine, a osim najave proizvodnje vakcine Sputnjik V, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da Srbija planira da od oktobra pokrene proizvodnju vakcine kineske kompanije Sinofarm.

"Pre četiri dana u Beogradu smo započeli proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa. To planiramo da uradimo i sa našim kineskim partnerima i nadam se da ćemo od sredine oktobra ove godine započeti proizvodnju kineske vakcine Sinofarm", rekao je Selaković u intervjuu za iransku novinsku agenciju IRNA.

Dodao je da Srbija planira da proces vakcinacije stanovništva završi do kraja leta.