Kovid bolnica u Batajnici počinje sa radom, popodne prijem prvih pacijenata

Kovid bolnica u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" otvorena je danas, nakon četiri meseca izgradnje. Prijem prvih pacijenata počeće u popodnevnim satima.

Kovid bolnica u Batajnici, 4. decembar 2020, Foto: Srđan Ilić

Premijerka Ana Brnabić ocenila je ovo kao istorijski dan za Srbiju.

"Za četiri meseca smo uradili nešto što ranije nismo mogli za 40 godina", rekala je ona u obraćanju novinarima prilikom otvaranja bolnice.

Dodala je da je u poređenu sa najvećim brojem bolnica u Srbiji ova bolnica svemirski brod.

"Dobijamo je u najboljem trenutku kada broj zaraženih i hospitalizovanih raste i kada je pritisak na zdravstveni sistem kontinuiran već devet meseci", rekla je premijerka i dodala da će Srbija iz ovoga izaći jača nego što je bila, sa dve potpuno nove bolnice i sa potpuno novom opremom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je izuzetno ponosan što Srbija dobija novu kovid bolnicu kada mnogo bogatije zemlje moraju da šalju svoje pacijenta u druge zemlje.

On je rekao da će otvaranjem ove bolnice doći do rasterećenja zdravstvenog sistema.

"Ubedljivo najviše pacijenata primamo na bolničko lečenje i zato imamo rezultate kakve imamo", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima u novoj kovid bolnici radiće minimum 1.500 radnika, koji u najvećem broju dolaze iz Kliničkog centra Srbije.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je da je bolnica u potpunosti opremljena za prvo vreme.

Kovid bolnica Batajnica, 4. decembar 2020, Foto: Srđan Ilić

"Grejanje postoji u centralnoj zgradi gde će se primati prvi pacijenti. Laboratorija i apoteka su u završnim radovima", rekla je Adžić Vukičević.

U bolnici, prema njenim rečima, ima 930 mesta, od čega je oko 680 mesta u jedinicama poluintezivne nege i 250 kreveta za bolesnike koji će se lečiti na intezivnoj nezi.

Ona je juče za RTS rekla da će u kovid bolnicu Batajnica biti primani pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. 

Dodala je da će raditi multidisciplinarni timovi lekara, a cilj će biti da se spreče komplikacije, kako bi se što manje pacijenata našlo u intenzivnoj nezi.

Izgradnja bolnice od 18.000 kvadratnih metara počela je 1. avgusta u okviru Vojnog kompleksa "Zemun ekonomija".

U pregovaračkom postupku bez objavljivanja javnog poziva ugovor za izgradnju ove bolnice dodeljen je firmi Termomont po cenio od 2.773.750.000 dinara bez PDV-a, dok je procenjena vrednost bila 2.774.000.000 dinara bez PDV-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je naveo da je cena kvardata 1.171 evro, a da je mogla biti manja, ali da bi se rok izgradnje produžio na dve godine.

Izvor: Insajder