Kovid19: Novozaražene još 2.604 osobe, od posledica infekcije preminulo 35 obolelih

U Srbiji su u poslednja 24 časa testirana 12.482 uzoraka, od čega je 2.064 pozitivno na koronavirus. Od posledica infekcije preminulo je 35 obolelih.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Na respiratorima se nalazi 217 osoba, a ukupno je hospitalizovano 6.701 pacijent.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih korona virus je potvrđen kod 239 korisnika i 259 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.641, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.758.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Državni sekretar u Minstarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da nema mesta panici, ali ni opuštanju jer su i dalje "visoke cifre" novozaraženih koronom i, kako je naveo, nećemo se "zaletati i donositi odluke da se vratimo iz kovid sistema u nonkovid sistem".

Danas je u Institut "Torlak" stiglo još 211.770 doza "Fajzer-Biontek" vakcine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. 

Beba stara devet dana, zaražena koronavirusom, koja je u veoma teškom stanju prebačena iz Kliničkog centra Kragujevac u Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, nažalost je preminula, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će sednica Kriznog štaba verovatno biti održana u sredu, uz ocenu da je epidemiološka situacija u zemlji sve stabilnija.

"U stalnom sam kontaktu sa stručnim delom Kriznog štaba. Epidemiološka situacija je sve stabilnija", rekla je Brnabić i dodala da je "stalna borba" sa stručnim delom kako bi se našao balans i kako bi ekonomija mogla da funkcioniše kako treba.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković kaže za RTS da to što viđamo više dece u bolnicama pozitivne na koronavirus treba da nas zabrine.

Dva su objašnjenja za to, jedan je da virus mutira, a drugo da što je više zaraženih, virus nađe put do onih koji ne mogu da se izbore, iako ih je u toj populaciji malo, objasnio je Janković.

Iako živimo u vanrednim okolnostima, važno je da nismo izgubili nijednu školsku godinu i da imamo kontinuitet u obrazovanju, rekao je za RTS ministar prosvete Branko Ružić.

"Nastavnicima je dozvoljeno da od programa odstupe do 20 odsto, kako bi se sa đacima fokusirali na najvažnije. Sam proces nije zaustavljen, stečeno znanje nije ugroženo", istakao je Ružić.

Ministar prosvete je rekao da se oko 55.000 prosvetnih radnika vakcinisalo. što je nešto više od trećine zaposlenih.

Izvor: RTS, Beta, Insajder