Kovid19: U Srbiji u poslednja 24 časa novozaraženo još 1.368 osoba, preminulo 16 obolelih

U Srbiji je u poslednja 24 časa koronavirusom novozaraženo još 1.368 osoba, od testiranih 7.292 uzoraka. Od posledica virusa preminulo je 16 obolelih.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Belekspocentru u Beogradu Foto: Srđan Ilić

Ukupno je hospitalizovano 3.846 pacijenata, a na respiratorima 134 osobe.

Na današnji dan u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrdjeno je prisustvo korona virusa kod 249 korisnika i 239 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5.120, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2.162, navodi se u saopštenju.

Srbija se prema nabavci vakcine i imunizaciji građana ne postavlja kao prema geopolitičkom pitanju, već kao prema pitanju zaštite zdravlja građana, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je tako odgovorila na komentare pojedinih svetskih medija da Srbija okreće EU ka Kini, kao i da Kina širi meku moć u Srbiji, a Srbija u regionu.

"Na sreću, mi ne vidimo meku moć u vakcini, ovo je čisto zdravstveno pitanje, a nama je važno da su vakcine efikasne i bezbedne i to nam je donelo rezultat kojem se divi čitav svet", rekla je premijerka za TV Prva.

Na pitanje da to što iz Kovaks programa još nije stigla nijedna vakcina i da već drugi put od početka pandemije EU ne pokazuje dovoljnu solidarnost i da će to možda prouzrokovati da dodatno opadne evroentuzijazam kod građana Srbije, premijerka kaže da ne bi bila tako stroga prema evropskim partnerima.

"Bili su tu u nekim drugim situacijama, Evropa je tromiji mehanizam, ali kada se uključi to je velika moć", kazala je Brnabić.

Izjavila je da će sutra u Srbiju stići više od 40.000 Fajzer vakcina, a da se do kraja nedelje očekuje da stigne i vakcina AstraZeneka.

Na Beogradskom sajmu danas drugu dozu vakcine prima prva grupa zaposlenih i korisnika iz sistema socijalne zaštite Grada Beograda, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.­

Drugu dozu prima oko 200 zaposlenih i korisnika iz sistema socijalne zaštite Grada Beograda.

"U pitanju su pre svega, gerontodomaćice, vaspitači u Prihvatilištu za decu, negovatelji u Prihvatilištu za odrasla i stara lica kao i vaspitači i radni terapeuti u dnevnim boravcima za decu sa smetnjama u razvoju, oni su tokom cele epidemije virusa korona bili u kontaktu sa korisnicima i vodili brigu o njima", rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će zdravstveni radnici koji su učestvovali u procesu vakcinacije u Srbiji dobiti dodatnu podršku od 10.000 dinara.

On je rekao da je u Srbiji vakcinisano 635.000 građana, a da su neki primili i drugu dozu vakcine protiv kovida. Prema njegovim rečima, potrošeno je 840.000 doza vakcine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontingent od 4.600 vakcina protiv kovida.

Izvor: RTS, Insajder