Kraj jedne afere: Presuda Oliveru Duliću

Specijalni sud u Beogradu danas će izreći presudu u slučaju protiv bivšeg ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, njegovog tadašnjeg zamenika Nebojše Janjića, kao i direktora"Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka. Slučaj “Dulić” bila je prva velika afera koja je otvorena nakon što je SNS preuzela vlast 2012. Od tada do danas prošlo je gotovo pet godina.

Oliver Dulić

Suđenje Duliću i ostalima nije trajalo dugo, s obzirom na to da je počelo počelo je u junu 2015. Problem je bio u optužnici koju je sud više puta vraćao na doradu i preciziranje. Prva optužnica podignuta je u već u aprilu 2013. Ali prema oceni suda nije bila dobra. Tek iz trećeg pokušaja Apelacioni sud je u februaru 2015. potvrdio optužnicu.

Oliver Dulić se tereti da je kao minister dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevisnke dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest", iako ono prema navodima tužilaštva nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima. 

Janjić je, prema optužnici, prihvatio usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neohodni uslovi.

Optužnica: Zloupotreba služenog položaja u korist Nuba investa

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema stavu Tužilaštva, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovom eksploatacijom. Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se Ministarstvu obraćali s istim zahtevima.

Optuženi su za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Advokat: Očekujem oslobađajuću presudu

Advokat odbrane Miloš Paligorić koji u postupku brani Zorana Drobnjaka, direktora puteva Srbije, kaže za Insajder da Tužilaštvo nije dokazalo da je bilo zloupotrebe službenog polžaja i pribavljanja imovinske koristi.

“Očekujem oslobađajuću presudu koju sam predložio i u završnoj reči. Svo zemljište na trasi gradnje Koridora bilo je eksproprisano i u vlasništvu Republike Srbije. Ni po jednom zakonu ne postoji naknada za uslove. Oni su optuženi da su oslobodili 'Nubu' tih naknada i da su je staviili u povlašćeni položaj, što smo dokazali da nije tačno jer je kablove pre 'Nube' položio recimo 'Teleko'm, po istim uslovima”, objašnjava advokat Paligorić.

Dulić: Osuđen sam pre suđenja

Sva trojica optuženih tokom postupka negirali su da su zloupotrebili službeni položaj navodeći da saglasnosti koje „Nuba“ nije imala nisu ni bile potrebne prema zakonu.

“Ovaj postupak je pokrenut da bi se kriminalizovala prethodna vlast, a ova vlast ispala najpoštenija na svetu. Od početka se ne poštuje pretpostavka nevinosti ja sam osuđen i pre pokretanja postupka. Posle svega, utvrđeno je da nema miliona evra na Sejšelskim ostrvima, kako se to pisalo, i mi smo sada ovde primorani da se bavimo procedurom izdavanja dozvola”, rekao je Dulić na početku suđenja.

Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je, iznoseći odbranu, naveo da bivši ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić nikada nije urgirao da se kompaniji "Nuba invest" dodeli posao postavljanja optičkih kablova na državnim putevima. On je iznoseći svoju odbranu negirao krivicu, ističući da je sve vreme postupao u okviru zakonskih ovlašćenja.

Vlast tvrdila da je slučaj Dulić samo početak

Slučaj protiv Olivera Dulića pokrenut je u septembru 2012. U to vreme Dulić je bio poslanik Demokratske stranke, a vladajuća većina mu je ukinula imunitet kako bi postupak mogao da se vodi. Demokratska stranka tvrdila je da je reč o političkom obračunu. Tada prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da je očekivao napade i “gluposti o političkom progonu”

"Pošto oni kažu da je to kraj nečega, želim da obavestim građane Srbije da je to tek početak,", rekao je Vučić u oktobru 2012, ali je dodao: "Kakav će kraj biti, to ćemo da vidimo".

Prvostepena presuda u postupku protiv Dulića biće doneta sutra.