Krivična prijava protiv Raja Božovića, bivšeg oficira "Crvenih beretki" (VIDEO)

Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg visokog oficira Jedinice za specijalne operacije (JSO) Radojice Božovića za ratne zločine koje je, kako se navodi, počinio u Doboju u proleće i leto 1992. godine, saopšteno je danas.

Kako se navodi, prijava je podneta i protiv još dvojice pripadnika takovanih Crvenih beretki za zločine od maja do avgusta 1992. godine.

FHP smatra da su oni u tom periodu proterali nekoliko stotina Bošnjaka iz dobojskog sela Bukovačke Čivčije, da su ubili jednog pripadnika hrvatskog Zbora narodne garde, kao i da su pljačkali i mučili civile zatvorene u Okružnom zatvoru u Doboju.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu od marta 2016. godine vodi se postupak protiv Dušana Vukovića, tada stražara Okružnog zatvora u Doboju, zbog mučenja više zatočenih lica tokom 1992. i 1993. godine, od kojih je jedno preminulo od posledica fizičkog zlostavljanja. Ovim postupkom nisu obuhvaćena druga lica odgovorna za zločine počinjene kako u zatvoru u Doboju, tako i u samom gradu tokom trajanja sukoba.

"Do danas pred domaćim sudom nije procesuiran ni jedan pripadnik Crvenih beretki za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Zbog toga FHP poziva Tužilaštvo za ratne zločine da istraži navode iz podnete krivične prijave, da odgovorne procesuira, te da žrtvama posle 25 godina omogući pravo na istinu", navodi se u saopštenju FHP.

Ko je Radojica Rajo Božović

Rajo Božović, bio je visoki oficir "Crvenih beretki", komandovao je "Tigrovima sa Drine", koji su bili u Bajinoj Bašti za vreme rata i prelazili do Srebrenice i dalje, gotovo svakodnevno.

Bio je i sa Legijom u Bihaću. Na suđenju Miloševiću eksplicitno se pominje u svedočenju, kada je zaštićena svedokinja B129, koja je u sudnici predstavljena kao bivša saradnica Željka Ražnatovića Arkana, izjavila da je oko 200 arkanovih "tigrova" učestvovalo u operaciji "Banjaluka" 1995, te da su u Bosnu upućeni sa zadatkom da spreče pad grada, pošto su se snage vojske Republike Srpske razbežale.

Tom operacijom komandovao je, prema rečima svedokinje, visoki oficir DB-a Radojica Rajo Božović, kome su pripadnici Srpske dobrovoljačke garde bili podređeni.

Božović je takođe od 1996. godine ušao i u svet fudbala kada je preuzeo rukovođenje crnogorskog fudbalskog kluba Zeta. Kako je Insajder objavio u serijalu Pravila igre, ime Raje Božovića vezuje se za mahinazcije u fudbalu od 90 ih kao i kupovinom i preprodajom igrača posle 2000. godine. Njegovo ime uglavnom se danas vezuje za fudbalski klub Partizan.

Izvor: Beta, Insajder