Krivične prijave protiv pet osoba zbog eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu

Vojna policija je zbog eksplozije u Tehničko-remontnom zavodu "Medna" u kojoj su poginule četiri osobe, podnela Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu krivičnu prijavu protiv pet osoba - jednog vojnog lica i četvorice vojnih službenika, odnosno civilnih lica na službi u "Medni", saopštilo je Tužilaštvo.

Požar u TRZ "Medna"

Podsetimo, četiri osobe su poginule, a 25 pripadnika Vojske i MUP-a je povređeno u eksploziji koja se dogodila tokom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu u februaru prošle godine.

Tada je eksplodirao magacin A28, u kom su bili velika količina tromblonskih mina i druga municija, a tokom gašenja požara, koji je usledio nakon prve eksplozije, dogodila se još jedna, u kojoj je povređeno najmanje 20 osoba.

Prema saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Kragujevcu krivična prijava podneta je juče i to protiv vojnog starešine D.Ž. (47) zbog sumnje da kao odgovorno lice u Upravi Tehničko remontnog zavoda nije preduzeo mere obezbeđenja vojne jedinice.

Krivične prijave podnete su i protiv I.N.(37), S.P.(45), Z.A.(40) i S.K.(48) za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da sumnja da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela proizilazi iz prikupljenih dokaza i nalaza i mišljenja sudskog veštaka za uzroke požara, eksplozija i havarija.

Tužilaštvo će preduzeti dokazne radnje-saslušanje osumnjičenih, ispitivanje oštećenih i svedoka kao i druge dokazne radnje posle čega će biti doneta odluka o daljem toku krivičnog postupka.

Izvor: Beta

Zavod modernizovan 2016.

Kapaciteti Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu unapređeni su sredinom oktobra 2016. zahvaljujući logističkom sporazumu Srbije i NATO. Kako je tada saopšteno, taj zavod je od 12. oktobra mogao da počne da demontira municiju, a plan je bio da se u naredne dve godine uništi oko 2.000 tona viškova municije, koja predstavlja potencijalni bezbednosni rizik. Delaboracija municije predviđa bezbedno demontiranje municije, pri čemu se barut uništava ili reciklira, a metalni delovi se koriste kao sekundarna sirovina. Sredstva za modernizaciju Zavoda je obezbedio poverilački fond NATO-a od kojeg je Srbija tražila pomoć.