Krivične prijave zbog pritisaka na kandidate za odbornike na Severu Kosova

Na kandidate za odbornike za predstojeće kosovske lokalne izbore koji nisu na Srpskoj listi vrše se pritisak i tortura da povuku svoje kandidature, rekli su Oliver Ivanović i Dragiša Milović iz Građanske inicijative ’’Sloboda, demokratija, pravda’’. Kako su najavili, sutra će srpskom i kosovskom tužiocu podneti krivične prijave zbog pretnji kandidatima.

Dragiša Milović i Oliver Ivanović

Oni su na konferenciji za novinare povodom novog povlačenja kandidata za odbornika u Zvečanu naveli da su do sada četiri kandidata sa njihove liste povukli kandidaturu.

"Ove pretnje su prevršile svaku meru. Ovo je krivično delo i predviđene su stroge kazne zatvora", rekao je advokat i kandidat za odbornika u opštini Zvečan Nebojša Vlajić.

Dodao je i da se ne zna ko preti, jer osobe kojima se preti, kako je rekao, nisu htele to da otkriju. 

Smenjana glavna sestra, vozač premešten

Lider GI SDP Oliver Ivanović naveo je da se "tortura" vrši nad svim kandidatima ove liste koji rade u institucijama - zdravstvu i prosveti, pa čak i u privatnim preduzećima.

Kao primer pritisaka Dragiša Milović naveo je smenu glavne sestre jednog odeljenja u bolnici samo zato što joj je muž na listi GI „Za naš Zvečan“. 

„Vozač saniteta Doma zdravlja u Leposaviću, koji je na jednoj listi, a nije na Srpskoj, prebačen je da radi u Zubinom Potoku. Mislim da to nije u skladu sa zakonom“, rekao je Milović.

Ivanović: Ukoliko se ludilo ne zaustavi izbori nemaju smisao 

Na konferenciji je navedeno da je poslednji trenutak da se "ludilo" zaustavi i poslednji momenat da sve nadležne institucije za bezbednost na Kosovu reaguju - od KFOR-a, pa do ostalih.

"Pozivam sve organe vlasti u Srbiji da se ograde od ovakvog ponašanja ili pokrenu incijativu za pokretanje postupaka. Osim KFOR-a i EULEX-a, i UNMIK mora da ima stav u ovim stvarima. Znam da oni hoće da ostanu neutralni, ali ovde nije pitanje neutralnosti, već dobra i zla’’, rekao je Ivanović i dodao da ako pritisak raste, onda izbori nemaju smisla.

Ivanović je ranije za Insajder rekao da iza povlačenja kandidatura stoji Srpska lista, koja bi po svaku cenu da ostane na vlasti i “iz straha da ih samo SDP može pobediti”.

Srpska lista se do sada nije oglašavala u vezi sa ovim navodima. Ova lista ima otvorenu podršku iz Beograda.

Lokalni izbori na Kosovu održavaju se 22. oktobra.

Izvor: Kossev