Krivokapić: U Vladi Crne Gore neće biti nikog sa poslaničkih lista

Mandatar za sastav crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić potvrdio je da među ekspertima u novoj vladi neće biti nikog sa poslaničkih lista.

Zdravko Krivokapić, Foto: Facebook

On je za podgorički list Dan potvrdno odgovorio na pitanje da li odluka o ministrima ekspertima podrazumeva da se u kabinetu neće naći nijedan kandidat sa bilo koje poslaničke liste na izborima.

Mandatar je ranije poručio da će nova vlada, ako to bude izglasano, imati 12 ministarstava, te da za njega taj broj ima simboliku 12 apostola, o kojima ih je stalno "podučavao" mitropolit Amfilohije.

Na sastanku lidera vladajuće koalicije sa Krivokapićem prošlog petka načelno je usaglašen koncept ekspertske vlade. Novu vladu u parlamentu podržaće tri koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo".

Po predlogu mandatara, Vlada će imati samo premijera, neće biti potpredsednika, a očekuje se da bude 12 resora, što je znatna rekonstrukcija, u odnosu na 18 ministarstava, koliko izvršna vlast sada ima.

Krivokapić je ranije najavio da će najkasnije do 8. novembra predložiti sastav nove Vlade.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su 30. avgusta, a prema rezultatima koalicija „Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović“ osvojila je 30 mandata, „Za budućnost Crne Gore“ 27, „Mir je naša nacija“ deset, a platforma „Crno na bijelo“ četiri mandata.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaju po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva.

Po jednog predstavnika u crnogorskom parlamentu imaju Albanska lista „Nik Đeljošaj - Genci Nimanbegu“ i koalicija „Jednoglasno“.

Izvor: Beta