Krivokapić: Vlada Crne Gore do 8. novembra

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da će najkasnije do 8. novembra predložiti sastav nove Vlade.

Zdravko Krivokapić, Foto: Facebook

On je, nakon konsultacija sa predsednikom Milom Đukanovićem, naveo da je današnji dan, dan pobede demokratije u Crnoj Gori.

„Svi u Crnoj Gori treba da znaju da je narodna pobeda doživela formalizovanje ovim današnjim činom. Imali smo jedan otvoren jasan konkretan odgovor predsednika Đukanovića, koji je mogao i da pravi drugu kombinatoriku, ali ta kombinatorika ovog puta nije bila potrebna“, naveo je nosilac liste koalicija „Za budućnost Crne Gore“ na parlamentarnim izborima.

Dodao je da se nada da će pregovori o sastavu nove vlade biti završeni od 8. novembra, te da će usaglasiti sve ono što su potrebe i interesi političkih partija i eksperata, kao i da će vrlo brzo ponuditi Skupštini predlog nove Vlade.

„Ja ću danas uputiti pozive svim strankama nacionalnih manjina da učestvuju u sastavljanju Vlade“, rekao je Krivokapić i dodao da će ubuduće Crna Gora izgledati drugačije.

„Kao što je sunce posle ove kiše ogrejalo, tako će i Crna Gora da izgleda poslije četiri godine našeg mandata“, naveo je Krivokapić.

Predsednik Skupštine i lider kolalicije „Mir je naša nacija“ Aleksa Bečić rekao je da su sa Đukanovićem imali sadržajan i korektan sastanak, te da očekuje uspešnu kohabitaciju u najboljem interesu Crne Gore i građana.

„Mi smo sada u obavezi da verifikujemo izbornu volju građana jednako efikasno kako smo to čini do sada, a priznaćete da smo bili efikasni“, rekao je Bečić.

„Sada je deo obaveza na Krivokapiću da krene u koncipiranje i predlaganje programa i sastava Vlade. Ja očekujem od svih konstituenata da pokažu partnerski i kolegijalni odnos koji odgovara istorijskom momentu u kojem se nalazimo“, rekao je Bečić novinarima.

Očekuje i da se pokaže senzibilitet prema volji građana i složenom epidemiloškom momentu.

„Ja ću, kao predsednik Skupštine, sa nestrpljenjem očekivati predlog za sastav nove Vlade i nakon toga u najkraćem mogućem roku sazvati sednicu na kojoj ćemo, nadam se, izabrati Vladu i krenuti u brojne reformske procese“, naveo je Bečić.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović poručio je da je današnji dan dokaz da je crnogorsko društvo zrelije nego što se mislilo.

„Mislim da je predsednik Crne Gore prihvatio realnost, što je jako bitno i da ćemo krenuti sa kohabitacijom“, navodi Abazović.

On je poručio i da građani treba da budu relaksirani, a da je na mandataru teži deo posla, da u što kraćem vremenu predloži sastav vlade.

„Dobili smo obećanje od predsednika da neće biti opstrukcija, nadam se da će ostati na tome. Mislim da će ostati na tome, ne trebaju nam više svađe“, naveo je Abazović i dodao da ćemo najduže u roku od mesec imati priliku da u Skupštini čujemo predlog za sastav nove vlade.

Ranije danas Predsednik Crne Gore Milo Đukanović održao konsultacije o mandataru sa predstavnicima parlamentarne većine nakon kojih je saopštio da će danas predsedniku Skupštine uputiti predlog da Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove Vlade.

Đukanović je rekao da je konsultacije obavio u skladu sa Ustavom i zahvalio se predstavnicima nove većine što su se odazvali pozivu.

„Naše društvo je time pokazalo demokratsku zrelost“, naveo je Đukanović i dodao da je Crna Gora prepoznata kao faktor regionalne stabilnosti.

On je rekao i da će nova vlada nastaviti sa investicijama i borbom protiv korone, ističući i da izveštaj EK pokazuje da su urađene značajne reforme.

„Verujem da će nova vlada iskoristiti ovaj dokument za neophodne reforme“, naveo je Đukanović i poručio novom mandataru da ću biti otvoren za svaku vrstu saradnje.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održanio su 30. avgusta, a prema rezultatima koalicija „Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović“ osvojila je 30 mandata, „Za budućnost Crne Gore“ 27, „Mir je naša nacija“ deset, a platforma „Crno na bijelo“ četiri mandata.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka imaju po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva.

Po jednog predstavnika u crnogorskom parlamentu imaju Albanska lista „Nik Đeljošaj - Genci Nimanbegu“ i koalicija „Jednoglasno“.

Izvor: RTCG