Kriza vlasti zbog smenjivanja ministra pravde Crne Gore

Vladajući Demokratski front (DF) neće podržati smenjivanje ministra pravde Crne Gore, Vladimira Leposavića koje je danas zatražio premijer Zdravko Krivokapić, a Demokratska Crna Gora je saopštila da neće glasati za smenjivanje ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine.

Zdravko Krivokapić izlaže ekspoze u Skupštini, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar je na sednici Skupštine Crne Gore 26. marta rekao da je presuda Međunarodnog suda za ratne zločine da je u Srebrenici izvršen genocid zasnovana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je rekao, "kompromitovan" jer je "prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu".

Posle oštrih reakcija međunarodne zajednice, on je kazao da ni lično, ni kao javni funkcioner, nije relativizovao niti negirao zločin genocida u Srebrenici i poručio je da neće podneti ostavku.

Predsednik Vlade, Zdravko Krivokapić, pokrenuo je postupak za smenjivanje ministra jer je "relativizovao" genocid u Srebrenici, i odbacio tvrdnje da je tu odluku doneo pod pritiskom stranih ambasada, opozicije i civilnog sektora.

Danas je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, poručio da će parlamentarna većina uraditi sve da se prevaziđe "kriza vlasti" i "odbrani demokratija koja je pobedila 30. avgusta".

"Imaćemo brzo novi sastanak na kojem ćemo predstaviti konkretne predloge za izlazak iz krize”, rekao je Mandić posle današnje sednice šefova partija vladajuće većine.

Mandić je saopštio da ih Krivokapić nije konsultovao o smenjivanju ministra.

"To tako ne sme da se radi i da se stvari 'prelamaju preko kolena'. Ako neko želi da smeni Leposavića, moraće to da uradi s nekim drugim", kazao je Mandić i izneo da bi oni premijeru, da ih je pitao o tome, "rekli da nipošto ne poteže takve poteze".

Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokratske Crne Gore, kazao je da oni neće braniti nesporne greške ministra Leposavića, ali da ga neće smenjivati s opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS), ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine.

Bogdanović je rekao da je "sramno je koliko nas druga strana lažno optužuje da smo četnička organizacija i velikosrbi i anticrnogorci, a mi dostojanstveno i dostojno čuvamo izbornu volju građana i svakog građanina ma koje vere bio, i ma kako se nacionalno opredeljivao".

Posle Krivokapićevog predloga, protesti podrške ministru Leposaviću u više gradova

U više crnogorskih gradova održani su i protesti u znak podrške ministru pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću, čiju smenu je zatražio premijer Zdravko Krivokapić. 

Foto: printscreen / Protesti u znak podrške ministru pravde i ljudskih i manjinskih prava, Vladimiru Leposaviću

Nekoliko desetina građana okupilo se i ispred zgrade Vlade u Podgorici, a podrška Leposaviću iskazana je i u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Herceg Novom, Andrijevici i još nekim gradovima, prenela je RTCG.

Okupljeni u Podgorici, uz povike „izdaja“, uz negiranje genocida u Srebrenici i uvredljiva skandiranja upućena predsedniku parlamenta Aleksi Bečiću, poručili su da nisu saglasni s odlukom premijera da pokrene postupak za razrešenje ministra pravde.

Pristalice Demokratskog fronta blokirale su saobraćaj na Zlatici, nezadovoljni odlukom premijera.

Izvor: Beta