Krupni zaokreti politike SAD

Novi predsednik SAD Donald Tramp povukao je nekoliko važnih političkih poteza koji predstavljaju ispunjenje obećanja koja je davao tokom predizborne kampanje. Osim promena ekonomske politike, nova administracija poručuje da je spremna na vojnu saradnju s Rusijom u borbi protiv Islamske države.

Donald Trump

Između ostalog, Donald Tramp je danas potpisao ukaz kojim počinje povlačenje SAD iz trgovinskog sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP).

Kako prenosi Rojters, sporazum TPP, koji je prethodna administracija pripremala nekoliko godina, potpisan je u februaru 2015. i podrazumevao je stvaranje široke zone slobodne trgovine u azijsko-pacifičkom regionu. 

Sa sajta Bele kuće uklonjena opcija za španski jezik

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis saopštio je danas da je Španija zabrinuta jer je sa sajta Bele kuće obrisana opcija španskog jezika.

On je ocenio i da to nije dobra ideja u zemlji s milionima Španaca, dok iz Bele kuće još nije saopšteno da li je španski jezik privremeno ukinut zbog ažuriranja, ili je nova administracija odlučila da ga zauvek ukloni.

Administracija prethodnog predsednika Baraka Obame je na ovaj sporazum gledala kao na jednu od važnijih mera ekonomske protivteže Kini, koja nije učesnica TPP-a. Kongres, međutim, taj dokument nije ratifikovao, zbog čega nije ni stupio na snagu.

Ovo je, kako prenosi BCC, samo početak ispunjavanja obećanja koja je Tramp najavljivao tokom izborne kampanje.

Tramp je takođe, kako prenose mediji, potpisao dekret kojim se zamrzava zapošljavanje u federalnoj vladi, ali i ograničava finansiranje stranih nevladinih organizacija koje podržavaju abortus.

Rusi o zajedničkoj akciji sa SAD u Siriji, Pentagon negira

Ruska vojska objavila je da je sprovela vazdušne udare na položaje Islamske države u Siriji u koordinaciji sa SAD, što je odmah demantovao Pentagon.

Kontingent ruskih vazdušnih snaga u Siriji u nedelju je od "SAD dobio koordinate za ciljeve Islamske države locirane blizu Al Baba, u provinciji Alep", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Nameti za kompanije koje sele proizvodnju

Donald Tramp rekao je na sastanku s poslovnim liderima da će biti "koristi" za kompanije koje svoje proizvode prave u SAD.

On je najavio "značajne namete na granici" za kompanije koje proizvodnju sele iz zemlje.

U saopštenju se navodi da su dva aviona ruskih vazdušnih snaga i dva aviona međunarodne koalicije (koju predvode SAD) sproveli vazdušne udare "na položaje terorista" i dodaje se da je uništeno više skladišta oružja i goriva u "zajedničkoj operaciji".

Ministarstvo odbrane SAD je odmah demantovalo te tvrdnje. "Ministarstvo odbrane ne koordiniše vazdušne udare s ruskom vojskom u Siriji", navodi se u saopštenju.

U reakciji na ovu vest iz Bele kuće je saopšteno da su SAD spremne da u okvirima svojih nacionalnih interesa vojno sarađuju s bilo kojom zemljom, pa i s Rusijom.

Portparol Donalda Trampa Šon Spajser je rekao novinarima da je novi predsednik SAD otvoren prema ideji izvođenja zajedničkih operacija s Rusijom u borbi protiv DAEŠ-a u Siriji.

Izvor: AFP, Rojters, BBC, CNN, Sputnik