Ksenija Božović za Insajder: Sa Vučićem dogovoreno da GI SDP učestvuje na izborima sa Srpskom listom

Ksenija Božović, funkcionerka Građanske inicijative Sloboda, demokratija i pravda i jedna od najbližih saradnica ubijenog Olivera Ivanovića, kaže za Insajder da se o tome da Inicijativa bude na listi Srpske liste na predstojećim izborima na Kosovu dogovorila sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem. „Mi drugu državu nemamo, za nas je Srpska lista sada Aleksandar Vučić i mi ćemo podržati Aleksandra Vučića”, istakla je Božović.

Ksenija Božović

Ona tvrdi da nije imala kontakt ni sa kim iz Srpske liste, a na pitanje kako je onda to dogovoreno kaže „sa ljudima na višem nivou, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem“.

Na pitanje novinarke Insajdera kako je moguće da će na izbore izaći sa Srpskom listom čiji potpredsednik je osumnjičen za umešanost u ubistvo predsednika GI SDP Olivera Ivanovića, Božović kaže da će i dalje „postavljati pitanje ko je ubio Ivanovića i insistirati da se to otkrije“.

„Možda ćemo sada imati i veći prostor da to pitanje postavljamo. Ne znamo ko će biti na listi, ni sa kim nisam imala kontakt iz Srpske liste, ali Radoičića ovo ne oslobađa“, dodaje Božović.

 „Ja sam 19 godina bila sa Oliverom i on je govorio da mi drugu državu nemamo. I mi je nemamo, za nas je Srpska lista sada Aleksandar Vučić i mi ćemo podržati Aleksandra Vučića“, ističe Božović.

Na pitanje zašto je doneta odluka da se ide na izbore sa ljudima koji su pred prethodne izbore sprovodili kampanju satanizacije Olivera Ivanovića, Božović kaže „da je sada nastavljena satanizacija prema njoj i Oliverovoj sekratarici Silvani Arsić“.

„Pet ili sedam puta smo pozivane na saslušanje i sad ćemo tražiti od naše države da reaguje. Da li je nas neko pitao za naše porodice, mi ovde sa porodicama živimo i moramo da razmišljamo o tome“, dodaje Božović.

Božović insistira da GI SDP ne ulazi u Srpsku listu, već će samo biti na istoj listi sa Srpskom listom.

„Mi ne gubimo identitet. Propustili bismo izbore, ali kako bi smo onda uopšte mogli da nastavimo da se bavimo politikom“, ističe ona.

Božović tvrdi u vezi sa odbornicima Građanske inicijative koji su ranije ogradili od odluke da Inicijativa bude na Sprskoj listi da su „imali sastanke više od dva puta u vezi sa ovom temom“ ističući da je jedan od njih sinoć doneo i lične karte potrebne za dalju proceduru i dogovora oko liste na izborima.

„Većina u SDP-u se slaže sa tim da budemo na Srpskoj listi. Celo jutro sam sa tim ljudima. Oni verovatno racionalno razmišljaju. A ko je uticao na te ljude koji su se sad ogradili, ja to ne znam“, dodaje Božović.

Vučić: Srećan sam što se Ksenija Božović priključila Srpskoj listi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je srećan što se Ksenija Božović iz Građanske inicijative Sloboda, demokratija i pravda priključila Srpskoj listi. Vučić je za TV Prva rekao da su se osim nje pridružili i “drugi” i da je jedinstvo na Kosovu i Metohiji od državnog, a ne partijskog interesa.

“Srećan sam zbog Ksenije i mnogih drugih što su se priključili. Nama je najvažnije jedinstvo koje nije protiv bilo koga drugog nego jedinstvo kojim se suprotstavljamo pokušajima kako Albanaca, tako dela međunarodne zajednice i onih koje oni podržavaju u Srbiji na rušenje tog jedinstva. Mi moramo da budemo što snažniji, hrabriji i jedistveniji da očuvama naše nacionalne interese na Kosovu i Metohiji”, naveo je Vučić.

On je naveo da poznaje Kseniju Božović još kada je bila predsednica Skupštine u Mitrovici i dodao da je ozbiljna, inteligntna žena i da priključlenje Srpskoj listi govoiri o namerama da se sve snage ujedine u cilju opstanaka na KiM.

"To nije pitanje partije već državnih interesa", rekao je Vučić.

Građanska inicijativa „Sloboda, demokratija, pravda” ubijenog Olivera Ivanovića saopštila je danas da će na predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu, zakazane za 6. oktobar, izaći „sa ostalim političkim opcijama koje će se naći na listi Srpska lista - Aleksandar Vučić”, prenosi KoSSev.

Odbornici Građanske inicijative SDP u Skupštini Mitrovice Igor Rajčić i Dušan Milunović ogradili su se ove odluke, za koju su naveli da ju je donela Ksenije Božović. U saopštenju koje prenosi KoSSev, Rajčić i Milunović su naveli da su “izdani i kao odbornici i kao borci za pronalaženje ubice Olivera Ivanovića”.

„Nas dvojica, kao ni niko drugi iz GI SDP nije bio upoznat sa prelaskom Ksenije Božović u redove Srpske liste“, navodi se u saopštenju.

I aktivista Marko Jakšić, koji je početkom ove godine dao ostavku na mesto opštinskog odbornika, na svom profilu na društvenim mrežama sinoć je napisao da više neće biti član GI SDP.

„Ne želim da me neko povezuje sa nekim licima ili političkim opcijama u bilo kom obliku. Onima koji to mogu želim sreću”, napisao je Jakšić.

Potpredsednik Srpske liste osumnjičen za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića

Upravo potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića Specijalno tužilaštvo Kosova sumnjiči, između ostalog, za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića koji je osnovao GI SDP. Za Radoičićem je raspisana lokalna poternica pre skoro dve nedelje. Ministar pravde Kosova je nakon odluke Osnovnog suda u Prištini o raspisivanju lokalne poternice saopštio da je kompletirana i poslata dokumentacija i za raspisivanje međunarodne poternice.

Osnovni sud u Prištini je 24. januara po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova, izdao interni nalog za hapšenje Radoičića

Nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, policija je u novembru prošle godine pokušala hapšenje Radoičića u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali ga nije pronašla u njegovom stanu. 

Tada su u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić. Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera.

Samo dan pre ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije, koji su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radoičić, da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao, ne navodeći gde.

Potom su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić javno tvrdili da je Radoičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsednikom Vučićem.

Osim Radoičića, za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića sumnjiče se još policajci Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, kao i Marko Rošić čiji je broj registarskih tablica pronađen na cedulji u džepu ubijenog Ivanovića. Kako je ranije izjavio Hodža, sumnja se da je u ubistvo umešana i sekretarica Ivanovića - Silvana Arsović.

Ivanović tokom kampanje proglašavan za izdajnika

Ivanović je ubijen ispred stranačkih prostorija u severnom delu Kosovske Mitrovice 16. januara 2018. godine. Ivanović je sve što mu se dešavalo uoči ubistva - od upada nepoznatih lica u njegov stan, ubijanja njegovog saradnika, paljenja automobila - povezivao sa svojim političkim delovanjem.

Politički pritisci na Olivera Ivanovića pojačali su se nakon što je njegova Građanska inicijativa podnela zvanične liste za lokalne izbore koji su na Kosovu održani 22. oktobra 2017. Tokom kampanje nekoliko kandidata na listama Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda” povuklo je svoje kandidature, i to tako što su svi potpisivali istovetni tekst.

Ivanović je podneo krivične prijave zbog pretnji kandidatima i pozvao sve, od Beograda preko Prištine do EULEX-a i KFOR-a, da reaguju. Ni srpsko ni kosovsko tužilaštvo nikada nisu saopštili šta su uradili povodom ovih krivičnih prijava.

Tokom kampanje za lokalne izbore zakazane za oktobar 2017. godine Oliver Ivanović proglašavan je za izdajnika i saradnika Prištine koji podriva jedinstvo srpskog naroda. Srpska lista, koju je tokom izbora podržao zvanični Beograd, objavila i spotove u kojima Ivanovića optužuje da ima podršku Prištine, da ga više interesuje njegov zapaljeni automobil nego ubistvo jednog čoveka u Mitrovici i da je nepošten.

Spotovi su emitovani na TV Mostu iz Zvečana i televiziji sa nacionalnom pokrivenošću TV Pink. Da Oliver Ivanović razbija jedinstvo srpskog naroda govorili su i čelnici Srpske liste kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor: Insajder