Kuburović: Biće korekcija nacrta Ustava za oblast pravosuđa, uzećemo sve predloge u obzir

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da veruje da će nacrt amandmana na Ustav za oblast pravosuđa, koji je to ministarstvo nedavno predstavilo, pretrpeti određene korekcije.

Ilustracija: Ustav Srbije

"U tom periodu biće organizovana četiri okrugla stola i nakon toga, do kraja marta najverovatnije, konačno ćemo da finalizujemo predlog amandmana i uputimo ga Venecijanskoj komisiji", rekla je Kuburović u intervjuu današnjem broju nedeljnika Ekspres.

Ona je naglasila da je ministarstvo pravde do sad pokazalo više puta da je i te kako spremno da čuje struku, civilni sektor, uopšte sve zainteresovane i da uzme u razmatranje sve pisane predloge koji stignu na njegovu adresu.

Na pitanje da li je ministarstvo dobilo neke konkretne priloge za izmene, ona je rekla da za sad još nisu stigli pisani predlozi, mada vidi u medijima pojedina istupanja, ali "više je reč o kritici nego o nuđenju konkretnih predloga".

Govoreći o predloženom nacrtu i sudstvu, ona je rekla da je suština da "nema apsolutno više nikakvog uticaja izvršne i zakonodavne vlasti, zato što nemate predstavnike ni izvršne ni zakonodavne vlasti u Visokom savetu sudstva".

Komentarišući njegov predloženi sastav, u koji Narodna skupština bira pet nesudijskih članova, ona je ocenila da je "apsolutno" napravljena ravnoteža, imajući u vidu broj planiranih članova. 

Predloženim izmenama Ustava tužilaštvo postaje organizacija izvršne vlasti?

Ona je rekla da su kritike da vlast najviše želi da kontroliše tužioce neargumetovane i bez ijednog konketnog predloga u kom smeru bi trebalo da idu izmene, kao i da se položaj sudija i tužioca ne može izjednačiti.

Prema njenim rečima, mnogo je veći uticaj i zainteresovanost države za rad tužilaštva, s obzirom na to da je jedna od osnovnih funkcija države krivično gonjenje.

AKB: Izmene ustava - pretnja vladavini prava

Advokatska komora Beograda (AKB) saopštila je danas da predložene ustavne promene, iza kojih stoji Ministar pravde republike Srbije, direktna su pretnja vladavini prava koja se zasniva na podeli vlasti.

"Uvereni smo da samostalne i nezavisne advokature kao profesije ne može biti bez slobodnog i nezavisnog sudstva koja se obezbeđuje nezavisnošću u odnosu na zakonodavnu i izvršnu vlast", stoji u saopštenju.

U saopštenju AKB navodi prepoznate ciljeve koje izvršna vlast želi da postigne promenom Ustava.

Jedan je da se promenom naziva sudova izazove novi reizbor sudija.

Zatim, da partija na vlasti direktno izabere polovinu članova Visokog saveza sudstva a za predsednika postavi "istaknutog" pravnika sa zlatnim glasom u parnom broju članova VSS.

"Još gori su predlozi promena koji se tiču tužilaca koji bi bili u manjini u telu koje bira tužioce, te da se mogu premeštati bez njihove saglasnosti na mesta van prebivališta što ih stavlja u položaj apsolutne zavisnosti od političke volje", navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Beograda ocenjuje i da su predložene ustavne promene ispod minimuma standarda u civilizovanim i modernim demokratskim društvima.

Podsetimo, Ministarstvo pravde objavilo je nedavno Radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Krajem oktobra prošle godine, Udruženja sudija, tužilaca, sudijskih i tužilačkih pomoćnika i druge strukovne organizacije prekinuli su učešće u konsultаcijаmа u vezi sа izmenаmа Ustаvа zbog toga što, kako navode, zаnemаrivаnja primаrne teme - a to je nezavisnost pravosuđa.

Nakon objavljivanja radnog teksta, većina strukovnih udruženja ocenila je da su predložena rešenja korak unazad i da omogućavaju veći pritisak politike na pravosuđe.

Izvor: Ekspres, Insajder