Kuburović: Izmene zakona u delu o kaznenoj politici u narednih mesec dana

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas će izmene Krivičnog zakonika biti "obilne", kao i da će u narednih mesec dana biti izmenjeni i dopunjeni zakoni koji će pratiti te promene u kaznenoj politici, koja će biti stroža. Danas je održan i prvi sastanak Radne grupe koja je formirana tim povodom. Uvođenja strožijih zatvorskih kazni za najteža krivična dela prvi je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, uz ocenu da je postojeća kaznena politika blaga, rekao da će se u Srbiji u roku od mesec dana sve promentiti. 

Nela Kuburović

Kuburović je za RTS rekla da je predsednik Radne grupe za izmenu i dopunu zakona prof. dr Zoran Stojanović, kao i da je čine predstavnici tužilaštva, sudova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ona je dodala da se izmene rade u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom koji je tražio redefinisanje kazni za silovanje, kao i sa Fondacijom Tijane Jurić -  koja traži najoštrije kazne za ubistvo dece.

„Doživotni zatvor je kazna koja postoji u gotovo svim zemljama Saveta Evrope i svim zemljama Evropske unije. Izuzetak su jedino zemlje bivše Jugoslavije, Španija i Portugalija. To je jedna od najstrožih kazni koja treba da deluje pre svega preventivno“, rekla je Kuburović.

Ona je navela da se postavlja pitanje zašto sudovi izriču blage kazne, iako postoji mogućnost strožeg kažnjavanja, što je, kako je navela, ustaljena sudska praksa u koju se ne sme ulaziti, kako se ne bi mešali u nezavisno sudstvo.

„Takva stroža kazna ukoliko se izriče, tek tada može da deluje preventivno. Ako imate neku kaznu koja je samo propisana u zakonu, a sudovi je ne primenjuju, svakako ne može da ima generalnu prevenciju“, rekla je ona.

„Utvrditi da li su uvrede na društvenim mrežama krivično delo“

Kuburović je ocenila i da verbalno nasilje u Srbiji eskalira poslednjih dana i dodala da ono dolazi od predstavnika opozicije.

"Očekujemo da svi osude takvo ponašanje, naročito nasilje koje je upereno prema ženama, prema visokim funkcionerima. Protiv toga morate da se borite, jedan od načina je da javno osudite nedopustivo ponašanje, a drugi da nadležni organi utvrde da li u takvom ponašanju postoje elementi krivičnog dela“, rekla Kuburović.

Dodala je da su mnoge zemlje u Evropi pooštravanjem kaznene politike postigle efekte.

„Uvek se vraćamo na primer Engleske koja je pooštravanjem kaznene politike suzbila probleme koje je imala sa navijačima i to nije jedini primer. Mnoge zemlje su upravo polazile ka tome kako bi se smanjio jaz koji postoji između namere zakonodavstva i prakse sudova“, rekla je Kuburović.

Ministarka pravde je rekla da će do izmena zakona doći u narednih mesec dana.

Održan sastanak Radne grupe zbog uvođenja doživotne kazne zatvora

U cilju pooštravanja sankcija za najteža krivična dela danas se sastala Radna grupa za izmene i dopune Krivičnog zakonika. Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, članovi Radne grupe razmatraće način uvođenja doživotne kazne zatvora u krivično - pravni sistem Srbije, kao i sankcije za najteža krivična dela, poput proizvodnje i stavljanja u promet narkotika, sve oblike nasilja, kao i kazne za višestruke povratnike.

Povodom najavljenih izmena Krivičnog zakonika i Zakona o krivičnom postupku, Društvo sudija Srbije upozorilo je da se ponavlja praksa planiranja značajnih izmena zakona bez javne rasprave i konsultovanja stručne javnosti. Ovo strukovno udruženje pozvalo je Vrhovni kasacioni sud i Visoki savet sudstva da najavljene mere razmotre i izjasne se o njima.

Sastanak Radne grupe Foto: Ministarstvo pravde

Da će kazne za najteža krivična dela biti pooštrene najavio je prvo predsednik Aleksandar Vučić. On je  najavio uvođenje doživotne kazne zatvora za one koji su počinili najteža krivična dela višestruko ubistvo, ubistvo u sticaju i ubistvo dece. Tada je rekao i da će doći do “dramatičnog povećanja” minimalnih i maksimalnih kazni za krivična dela kao što su ubistva, silovanje, pedofilija, nasilje u porodici i stavljanje droge u promet, te i da će sudovi ubuduće imati rok od godinu dana za donošenje presude za teška krivična dela.

Najavljujući sistemske i sveobuhvatne mere protiv najtežih krivičnih dela predsednik Srbije je izneo niz statističkih podataka o kaznenoj politici koja se primenjuje u Srbiji. Uz ocenu da je postojeća kaznena politika blaga, on je rekao da će se u Srbiji u roku od mesec dana sve promeniti.

Na obraćanje predsednika Vučića reagovali su pojedinci iz struke i Komitet pravnika za ljudska prava.

Predstavnici stručne javnosti s jedne strane su naveli da je važno jačanje države u borbi protiv kriminala, ali s druge strane su upozorili da strože kazne ne moraju nužno da utiču na smanjenje učestalosti krivičnih dela, pozivajući se na rezultate prethodnih reformi.

Struka je već zahtevala javnu raspravu o predloženim rešenjima. Za buduće izmene javnost je saznala polovinom januara, ali prema navodima Ministarstva pravde, Radna grupa zadužena za izmenu Krivičnog zakonika je formirana krajem decembra 2018.

Predsednik je na kritike odgovorio da ga niko neće pokolebati.

Direktor policije Vladimir Rebić je ranije najavio kako će tokom februara izmene biti i usvojene.

Izvor: Beta, Insajder