Kurti: Kosovo od 15. marta ukida takse na uvoz sirovina iz Srbije i BiH

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i Srbije, prenosi RTS. On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini pozvao Beograd da prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova, nakon čega bi sve takse bile ukinute na period od 90 dana.

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti je rekao da je ukidanje takse na uvoz sirovina „znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa”.

„Očekujem da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanje ostalih netarifnih prepreka”, naveo je Kurti. 

Haradinaj: Kurti se predao Srbiji

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je Kurtijeva odluka da od 15. marta počne sa ukidanjem takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine u suštini „predaja Kurtija Srbiji”.

„Večeras se Aljbin prevarant predao Srbiji. To je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovo. Aljbine prevarantu, od danas si odgovoran za ponovno osvajanje Kosova od Srbije, Bog blagoslovio Kosovo i njen narod“, napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu.

Haradinaj je bio na čelu vlade Kosova kada je 2018. godine doneta odluka o uvođenju takse od sto odsto za proizvode iz Srbije i BiH i sada je najveći protivnik njenog ukidanja.

On je najavio da će njegova stranka tražiti vanrednu sednicu Skupštine Kosova na kojoj će predložiti rezoluciju protiv ukidanja takse od sto odsto.

On je rekao da će sve takse biti ukinute od 1. aprila na period od 90 dana, ali ukoliko „srpska strana pokaže dobru volju”.

Kosovski premijer je od Evropske unije zatražio viznu liberalizaciju.

Pre više od godinu dana Vlada Kosova izglasala je povećanje taksi na proizvode iz Srbije sa 10 odsto na čak 100 odsto

Odluka o povećanju taksi na 100 odsto doneta je samo dan nakon što je odbijen zahtev Prištine za članstvo u Interpolu. Kosovske vlasti saopštile su da su razočarane ishodom glasanja, a ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je tome doprinela „divlja kampanja Srbije“.

Zbog uvođenja taksi dijalog Beograda i Prištine je prekinut.

U međuvremenu, na Kosovu su održani parlamentarni izbori, a kandidat za premijera Aljbin Kurti izjavio je da Srbija treba prvo da učini nešto na nekom drugom polju, pa tek onda da Priština ukine takse.

Govoreći o ukidanju taksi, Kurti je rekao da će ih Kosovo prvo zameniti „reciprocitetom”, pa tek onda ukinuti.

„Reciprocitet je pravi princip zdravih konstruktivnih odnosa. Utvrdićemo registar, listu svih elemenata koji se tiču reciprociteta sa Beogradom”, naveo je on.

Nedavno je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio da šteta za Srbiju, od uvođenja prištinskih taksi, pre 14 meseci, iznosi 461 miliona evra, odnosno da se na Kosovo dnevno izvozi robe za oko milion evra manje.

Izvor: RTS, Beta, Insajder