Kurti: Ukida se taksa prema Srbiji i BiH, uspostavlja se reciprocitet u odnosu na Srbiju

Premijer Kosova Aljbin Kurti je objavio da je Vlada Kosova donela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uvođenju mera reciprociteta u odnosu na Srbiju.

Aljbin Kurti

Mere reciprociteta neće biti primenjene u odnosima sa BiH.

Odluka stupa na snagu večeras u 24 sata i važi do 15. juna ove godine kada će se sagledati rezultati primene ove odluke.

Takse za proizvode iz Srbije i Bosne o Hercegovine najpre su 20. marta bile ukinute na sirovine, a kako je ranije najavljeno od 1. aprila i na sve druge proizvode.

Kurti je krajem februara najavio ukidanje taksi na sirovine i tada pozvao Beograd da prekine kampanju povlačenja priznanja Kosova, nakon čega bi sve takse od 1. aprila bile ukinute na period od 90 dana.

„Reciprocitet je pravi princip zdravih konstruktivnih odnosa. Utvrdićemo registar, listu svih elemenata koji se tiču reciprociteta sa Beogradom”, rekao je između ostalog Kurti o uvođenju reciprociteta

Od Evropske unije, kosovski premijer tražio je viznu liberalizaciju.

Zvaničnici Srbije ranije su poručili da reciprocitet nije moguć. Takođe su ukazivali da se potcenjuje šteta koju Srbija ima zbog odluke Vlade Ramuša Haradinaja o uvođenju taksi od 100 odsto.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je šteta za Srbiju za 14 meseci od uvođenja iznosila 461 miliona evra.

Vlada Kosova je u decembru 2018. izglasala povećanje taksi na proizvode iz Srbije sa 10 odsto na čak 100 odsto.

Izvor: Beta, Insajder