Lečić: Odluka o isključenju iz DS-a je neregularna

Doskorašnji član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić, koji je među nekoliko funkcionera koji je Izvršni odbor DS isključio iz stranke, izjavio je danas da je „odluka o njegovom isključenju iz stranke neregularna“.

Branislav Lečić

Lečić je za televiziju N1 izjavio da je deo članova i funkcionera DS, među kojima je i on, pre odluke Izvršnog odbora o isključenju iz stranke „većinski na GO u 'Madlenianumu' raspustio Izvršni odbor“.

„Stranka je u neregularnom stanju s te strane, sad imamo samo proces izbora koji je 26. septembra, Lutovac je u tehničkom mandatu. Javnost ne mogu te stvari da zanimaju na način na koji bi bio dostojan, nije u pitanju nikakva frakcija. S ove strane je cela DS, nasuprot ljudima koji su jedna manjina oko Lutovca, zajedno s veštački formiranom strankom“, rekao je Lečić.

Izvršni odbor DS isključio je pre dva dana iz stranke Radoslava Milojičića Kenu, Slobodana Milosavljevića, Balšu Božovića i Branislava Lečića uz obrazloženje da su organizatori pokušaja preotimanja stranke u „Madlenijanumu“ 21. juna.

Zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić izjavila je da četvorica funkcionera nisu isključeni zbog drugačijeg mišljenja, već svojih konkretnih postupaka.

„U DS-u su propisana pravila ponašanja, a ne pravila mišljenja. Niko nije isključen zbog toga što drugačije misli, ili govori, već zbog onog što je učinio“, rekla je Rakić za list Danas.

Kako je navela, oni su isključeni „zbog konkretnih postupaka, zbog angažovanja Vučićevih batinaša i zbog nasilnog prekidanja sednice Glavnog odbora, kojim su osramotili stranku i uvredili svakog demokratu, a ne zato što su nešto rekli, ili zato što misle drugačije nego većina u stranci“.

Do sukoba unutar DS-a došlo je zbog neslaganja oko termina održavanja sednice Glavnog odbora stranke. Kulminiralo je u maju pošto je grupa funkcionera te stranke prikupila 133 potpisa za održavanje sednice Glavnog odbora 17. maja, ali je predsednik stranke Zoran Lutovac protiv fukcionerke Aleksandre Jerkov podneo krivičnu prijavu zbog, kako je tvrdio, falsifiovanja potpisa članova radi sazivanja sednice Glavnog odbora. Među onima koji su se zalagali za sednicu 17. maja, pored Jerkov, bili su i potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, te funkcioneri DS Maja Videnović i Balša Božović i Branislav Lečić.

Demokratska stranka predvođena predsednikom Zoranom Lutovcem zakazala je za 21. jun sednicu Glavnog odbora stranke, ali su funkcioneri koji su insistirali da se sednica održi u maju doveli privatno obezbeđenje sprečavajući ulazak na sednicu. 

Sednica je na kraju prekinuta, a za 28. jun zakazane su dve sednice – jedna u Beogradu, koju je organizovala frakcija koja se protivi rukovodstvu DS, a druga u Šapcu.

Izvor: Beta, Insajder