LGBT udruženja pozdravila odluku da mandatarka za sastav nove Vlade bude Ana Brnabić

Udruženje građana "Egal" pozdravilo je danas imenovanje Ane Brnabić za mandatarku za sastav vlade Srbije kao potencijalno značajan korak u poboljšanju položaja žena i LGBT zajednice u Srbiji. Gej strejt alijanasa je ocenila da je takva odluka "istorijski iskorak" za sve LGBT osobe i žene u Srbiji.

Parada ponosa u Beogradu

"Egal" je naveo da su očekivanja svih građanki i građana Srbije velika kada je u pitanju poboljšanje materijalnog položaja, kao i rešavanje velikog broja socijalnih pitanja.

LGBT zajednica u Srbiji od buduće premijerke Srbije očekuje da jedno od vrlo bitnih pitanja na njenoj agendi bude odlučna borba protiv nasilja, navelo je Udruženje i dodalo da je potreban sistematski rad na suzbijanju nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja, nasilja na ulici, u sportskim objektima, mestima izlazaka i drugim javnim prostorima.

Udruženje je navelo da učekuje da se vlada pod vođstvom Ane Brnabić ne bavi samo posledicama i kažnjavanjem počinilaca, već i otklanjanjem uzroka. 

Izbor mandatarke "lepša strana Srbije"

Nevladina organizacija za borbu protiv prostitucije i trgovine ljudima "Sigurna pozicija"podržala je danas mandatarku za sastav nove Vlade Srbije Anu Brnabić i ocenila da "samo neprosvećeni ljudi" mogu biti protiv tog "izuzetnog državnički odgovornog poteza".

"Uznemiravajuće je da osobe poput (predsednika stranke Jedinstvena Srbija Dragana Markovića) Palme gledaju i doživljavaju ljude isključivo kao seksualne objekte, a ne kao ljudska bića. To više govori o njima jer su za njih sve žene seksualni objekti i domaćice", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je izbor Ane Brnabić za mandatarku "lepša strana Srbije".

"Ana Brnabić će biti odlična premijerka, jer je obrazovana, poznaje jezike i svetsku praksu, za razliku od većine domaćih političara, koji ne poznaju ni svoj jezik a kamoli kulturu", piše u saopštenju.

Dodaje se da su registrovani brojni slučajevi diskriminacije svih manjinskih i ranjivih grupa, kao i da je Srbija donela zakone, strateške dokumente i akcione planove za suzbijanje diskriminacije, ali da je nepohodno njihovo efikasnije i odlučnije sprovođenje.

Gej strejt alijansa (GSA) je takođe pozdravila odluku da mandatarka za sastav nove Vlade Srbije bude dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave  i ocenila da je to "istorijski iskorak". 

"Posle njenog prošlogodišnjeg postavljenja za ministarku čime je ujedno postala i prva javno autovana osoba  na ministarskoj poziciji u Srbiji i regionu, imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade je još jedan ogroman, istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji ali i za sve žene jer će ona ujedno biti i prva premijerka u istoriji Srbije", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje da je Brnabićeva "nesumnjivo pokazala stručnost i profesionalnost", ali i da je kao osoba koja otvoreno govori da je pripadnica LGBT zajednice dala veliki doprinos razumevanju te zajednice i smanjenju tenzija prema toj populaciji.

"Ana Brnabić će biti jedna od tek nekoliko javno autovanih premijera/ki u čitavom svetu što je, kao što je već pomenuto, od istorijskog značaja za Srbiju ali i čitav region. Ono što LGBT pokret i LGBT zajednica u Srbiji do pre samo par godina nije mogla da zamisli ni kao mogućnost, danas postaje realnost", navodi se u saopštenju.

GSA je navela i da smatra da će Ana Brnabić ostvariti najveći pomak za LGBT zajednicu u Srbiji "ako svoj premijerski posao bude obavljala vredno i odgovorno a na dobrobit baš svih građana i građanki Srbije, a bez obzira na njihova bilo koja lična svojstva".

Labris očekuje usvajanje zakona o istopolnim zajednicama

Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris saopštila je da, nakon kandidature Ane Brnabić za predsednicu Vlade Srbije, očekuje da će za vreme njenog mandata biti podržan zakon za registrovanje istopolnih zajednica. U saopštenju se podseća da je Labris taj zakon izradio i promoviše ga od 2010. godine.

"Očekujemo da će nakon ovog izbora država sa mnogo više pažnje i sluha pratiti i reagovati na probleme sa kojima se susreću LGBT osobe i raditi na tome da se kvalitet našeg života u ovoj zemlji suštinski unapredi", navedeno je u saopštenju, a povodom odluke da Brnabić bude predložena za premijerku.

Labris pozdravlja predlog da Ana Brnabić, jedina političarka koja se otvoreno izjašnjava o svojoj istopolnoj seksualnoj orijentaciji, bude premijerka i mandatarka za sastav nove Vlade Srbije.

Dodaje se i da "lezbejka na čelu Vlade Srbije ne znači da je Srbija automatski zemlja u kojoj se ljudska prava LGBT osoba poštuju, u kojoj je ta populacija bezbedna i sigurna.

"Podsećamo da je Srbija i danas država u kojoj LGBT osobe trpe javnu osudu i fizičke napade u javnosti, da su im faktički uskraćena mnoga prava, da postoji zakonodavni okvir koji zabranjuje diskriminaciju i sankcioniše nasilje, ali i da se on još uvek ne primenjuje u punoj meri, kao i da slučajevi nasilja i kršenja ljudskih prava ostaju nekažnjeni", zaključeno je u saopštenju Labrisa.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.