Lider demokrata u Senatu SAD pozvao Pensa da smeni Trampa

Lider demokrata u američkom Senatu Čak Šumer pozvao je danas odlazećeg potpredsednika Majka Pensa da smeni Donalda Trampa posle nasilja Trampovih pristalica u Kongresu.

Senator Čak Šumer Foto: Senate Television via AP/Betaphoto

"Ono što se juče dogodilo u Kapitol hilu bila je pobuna protiv SAD koju je podstakao predsednik", naveo je Šumer.

Pozvao je Pensa da se pozove na 25. ustavni amandman koji omogućava da potpredsednik i većina u predsednikovom kabinetu proglase šefa države "nesposobnim" za dalje obavljanje funkcije i uklone ga sa vlasti.

Šumer je rekao da ukoliko Pens to odbije, onda bi Kongres trebalo da pokrene postupak za opoziv.

"Ovaj predsednik ne bi trebalo da ostane na funkciji ni dan više", dodao je Šumer.

Prema pojedinim američkim medijima, Trampovi ministri su sinoć razgovarali o mogućnosti da se pozovu na 25. amandman američkog Ustava.

Ostavke i ostanci na funkcijama u strahu da će doći gori

Nakon sinoćnjih nereda, bivši šef kabineta odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa, Mik Malveni izjavio je danas da podnosi ostavku na sadašnju funkciju diplomate, u znak protesta zbog nasilnog upada Trampovih pristalica u Kongres.

"Ne mogu da ostanem, ne mogu posle jučerašnjeg dana. Ne možete gledati ono što se juče dogodilo i da želite na bilo koji način da budete deo toga", rekao je Malveni za televiziju Si En Bi Si.

On je rekao da drugi zaposleni u Trampovoj administraciji razmišljaju da napuste svoja mesta.

"Oni koji su odlučili da ostanu, a ja sam razgovarao sa nekima od njih, to čine jer se plaše da će predsednik na njihovo mesto imenovati nekoga goreg", rekao je Malveni.

Odmah posle nereda u Kongresu u kojem su poginule četiri osobe, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Met Potinger podneo je ostavku.

Ostavku je takođe podnela portparolka prve dame SAD Melanije Tramp, Stefani Grišam  koja je nekada bila portporalka Bele kuće.

Američko Ministarstvo odbrane je zvanično aktiviralo oko 6.200 pripadnika Nacionalne garde iz šest severoistočnih saveznih država da pomognu policiji i drugim bezbednosnim snagama u Vašingtonu posle sinoćnih nemira u i oko Kongresa SAD.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler potpisao je ukaze o aktiviranju Nacionalne garde iz saveznih država Virdžinija, Pensilvanija, Njujork, Nju Džersi, Delaver i Merilend za period do 30 dana.

Cilj aktiviranja Nacionalne garde je pomoć u obezbeđivanju Kongresa SAD i okolnih oblasti do 20. januara, kada na dužnost stupa izabrani predsednik SAD Džozef Bajden, rekao je zvaničnik Pentagona.

Pripadnici Nacionalne garde će doći u Vašington u narednih nekoliko dana. Oni neće biti naoružani, ali će imati opremu za razbijanje demonstracija, naveo je neimenovani zvaničnik.

Tokom četvoročasovnog nasilja u Kongresu poginule su četiri osobe, uključujući demonstrantkinju koju je ranila policija.

Pošto je policija očistila Kongres i okolinu od Trampovih pristalica, poslanici, koji su se prethodno krili od nasilnika i bili evakuisani, nastavili su zasedanje i potvrdili pobedu Bajdena.

Izvor: Beta-AFP, AP