Lideri opozicije građanima ispred Skupštine: Nema odustajanja

Lideri Saveza za Srbiju prvi put su se večeras na protestu u Beogradu „Jedan od pet miliona” obratili građanima koji su poručili da je bitno da su svi zajedno u borbi protiv ove vlasti i da, kako su rekli, nema odustajanja. Na kraju protesta, poručeno je da vlast ima rok do petka da ispuni zahteve u suprotnom će se, kako su rekli, skup napraviti ponovo u subotu.

Svi kao jedan, 13. april

Boško Obradović, lider Dveri, zahvalio se okupljenim građanima poručivši da su „oni lideri protesta”.

„Postoje važne poruke sa ovog skupa, pre svega je ovo slika ujedinjene opozicije bez obzira na ideološke razlike”, rekao je Obradović.

Kako je dodao, vlast je u svojim „režimskim medijima pričala da će se desiti krivoproliće” ali da su građani pokazali, kako je rekao, „pristojno i dostojanstveno lice Srbije”.

„Mi samo tražimo slobodne medije i slobodne izbore. Nema nazad. Nema povlačenja do pobede. Živela Srbija”, rekao je Obradović.

Predsednik Narodne Stranke Vuk Jeremić rekao je da protestuje jer „želi da živi u normalnoj Srbiji”.

„Oni žele da od Srbije naprave brod ludaka sa kojeg svako pametan nema izbora nego da beži. E pa nećemo da bežimo, ovo je naša zemlja. Mi smo sinovi ratnika, pesnika, prvaka sveta… mi zaslužujemo bolje”, poručio je Jeremić sa bine ispred Narodne skupštine.

Lutovac: Ova vlast počiva na lažima

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke poručio je da su „danas ovde da pokažu da se ne plaše”.

„Ova vlast počiva na tri laži najmanje - lažni patriotizam, lažni uspeh i laži o opoziciji”, istakao je Lutovac.

Kako je dodao, građani ne žele više da žive u državi u kojoj postoje građani prvog reda sa članskom kartom i svi ostali koji su potlačeni.

„Mi smo svi zajedno od levice do desnice ovde jer je zgrada Srbija u plamenu, a moramo da gasimo požar”, ocenio je Lutovac.

Živković: Ovde smo jer nismo završili posao 5. oktobra, za to sam i ja kriv

Lider Nove Strane Zoran Živković izjavio je da je ovo najveći skup posle 5. oktobra dodajući da su sada opet ovde jer nije završen posao tog dana.

„Fali nam 6. oktobar i ja sam kriv i mnogi su krivi. Ali ima jedan čovek koji nije sa nama da može da nas vidi, vratila bi mu se nada. To je Zoran Đinđić”, rekao je Živković nakon čega je usledio aplauz okupljenih.

Dodao je da predstavnici opozicije neće pregovarati sa Aleksandrom Vučićem, jer on to ne zaslužuje.

„Mi ovde moramo da obezbedimo normalan život svim građanima Srbije ali tražimo od Evropske unije da prestanu da pomaže režimu Aleksandra Vučića. Prijatelji ostanimo čvrsti, možemo da kažemo da se nada ponovo vratila, da duh Zorana Đinđića ponovo živi”, zaključio je Živković.

Tadić: Oni koji mi aplaudiraju i zvižde ovde su svojevoljno, to je demokratija

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je, nakon što su mu okupljeni građani zviždali, da će „im dati priliku da zvižde jer je to demokratija”.

„Vama koji zviždite, molim vas za malo pažnje. Aleksandar Vučić je u srpsku politiku uveo nešto što se nikada do sada nije desilo. To je čovek koji sa mesta predsednika prebrojava prisutne na protestu. Nije svestan da svedoči o tome da gleda policijske kamere jer misli da će tako uplašiti građane” , rekao je Tadić.

Dodao je da je „to čovek koji ponižava svoje građane”.

„Ponižava najviše svoje podržavaoce. Gazi ljudsko dostojanstvo. On je trgovac ljudskim dušama. To je suštinska razlika između ove i svake prethodne vlasti. To nije radio ni Milošević. Svako ko je večeras ovde i oni koji mi aplaudiraju i koji mi zvižde, ovde su svojevoljno”, dodao je Tadić.

Stefanović: Građani žele bolju i pravedniju Srbiju

Borko Stefanović podsetio je da su protesti počeli kada su njemu pred tribinu u Kruševcu „razbili” glavu. Stefanović je rekao da građani Srbije žele da Srbija bude bolja i pravdenija zemlja, da žele drugačije medije da mogu da čuju drugačije mišljenje. On je predsedniku Srbije Aleksnadru Vučiću poručio da „zna da im to neće dati, ali da će sami to uzeti”.

„Pokazali smo da građani neće nasilje, nijedna flaša nije razbijena i žuti prsluci u Francuskoj mogu da dođu da uče od Beograda”, poručio je Stefanović.

Borko Stefanović je sa bine poručio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio građanima krv, suze i znoj. Naveo je su znoj dali radnici koji rade za 250 evra, suze roditelji koji prate svoju decu u inostranstvo, a onda je izvadio svoju krvavu košulju sa rečima „e ovo je krv”.

Stefanović je poručio i da ne sme biti podela i da je program opozicije sve drugačije od što onoga što radi vlast.

Razgovor sa građanima: Ovde smo da se izborimo za svoja ustavna prava

Prethodno su, nakon dvoipočasovnog obraćanja govornika, izneti i zahtevi.  

Građani sa kojima su danas razgovarali reporteri Insajdera na protestu kažu da se na ovakav način bore za svoja prava garantovana Ustavom.

Izvor: Insajder