Lideri opozicije o „Slobodnoj zoni“: Nova faza kojom protesti praktično postaju svakodnevni (VIDEO)

U „Slobodnoj zoni“, koja je formirana sinoć na 22. protestu „Jedan od pet miliona“ ispred zgrade Predsedništva, lideri opozicije su poručili da je ova akcija nova faza protesta i da njom protesti „praktično postaju svakodnevni“. Kako su predstavnici opozicije poručili, „Slobodna zona“ bi trebalo da predstavlja prostor za debatu i sučeljavanje mišljenja, čega, kako je navedeno, nema u medijima naklonjenim vlasti i u parlamentu.

Slobodna zona u Pionirskom parku ispred Predsedništva / Foto: Insajder

Nakon što je sinoć započeta ova akcija, članovi pokreta Dveri su, kako su saopštili, dežurali celu noć u Pionirskom parku u šatoru koji je juče postavljen. Njih su u 13 časova zamenili članovi Nove stranke i Pokreta slobodnih građana.

Istaknuti su transparenti na kojima piše „Zajedno pod zastavom slobode“, „Protiv izborne krađe“ i „Počelo je“. Postavljena je i, kako je navedeno, „izložba laži aktuelne vlasti“, odnosno tri plakata na kojima su vesti i izjave predstavnika vlasti.

Slobodna zona u Pionirskom parku ispred Predsedništva / Foto: Insajder
Slobodna zona u Pionirskom parku ispred Predsedništva / Foto: Insajder

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da „Slobodna zona“ traje 24 časa, a da će zvaničan program biti održavan od 13 do 21 sat.

„Biće organizovani različiti kulturni i politički sadržaji, a centralna manifestacija će biti ’Dnevnik slobodne Srbije’, a emitovaćemo uživo Utisak nedelje. Ovde je mesto gde se dalje razvija protest, protesti postaju praktično svakodnevni, ovo je nova razvojna faza. Slobodna zona je otvorena za sve građane Beograda i cele Srbije“, poručio je Obradović.

On je naveo da lideri opozicije ne odustaju od glavnih protestnih zahteva, od kojih je „oslobađanje medija uslov svih uslova“, pre svega za fer i poštene izbore.

„Mi nećemo izlaziti na izbore dokle god oni ne budu pošteni“, ponovio je lider Dveri na zajedničkoj konferenciji za medije Nove stranke, PSG-a i Dveri.

Obradović je dodao da je „Slobodna zona snažan signal da se ne povlače“. Spomenuo je mogućnost formiranja slobodnih zona širom Srbije i građansku neposlušnost.

Slobodna zona u Pionirskom parku ispred Predsedništva / Foto: Insajder

Lider Nove stranke Zoran Živković je poručio građanima da „pogledaju u frižider i da vide kakva je situacija“.

„Politika postoji zbog građana i niko ne ovde bori za budućnost političara, nego građana. Svako ko želi da pokaže svoj aktivizam može da dođe u Slobodnu zonu“, poručio je Živković.

Dok je konferencija za medije bila u toku, sve vreme se čulo dovikivanje predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosova Sime Spasića preko razglasa.

Vučić: Otvaranje Slobodne zone nije nešto naročito bitno

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas na TV PInku da otvaranje Slobodne zone dela opozicije kod zgrade Predsedništva „nije nešto naročito bitno i da nema problem sa tim protestom“.

"Nemam problem sa tim, prođem mahnem ljudima - dobar dan, doviđenja, sve najbolje vam želim i to je to", rekao je Vučić.

„Slobodna zona jer predstavnici vlasti nisu adekvatno odgovorili ni na jedan protestni zahtev“

Na sinoćnjem, 22. protestu „Jedan od pet miliona – Svi kao jedan“ organizatori protesta i lideri opozicije proglasili su tzv. „Slobodnu zonu“, u kojoj će narednih mesec dana građani moći da razgovaraju s odbornicima gradske skupštine i poslanicima Narodne skupštine. Glavna poruka protesta je bila da ako predstavnici vlasti govore o slobodama, moraju i na delu da dokažu slobodu.

Ranije je objašnjeno da se „Slobodna zona“ formira jer predstavnici vlasti nisu adekvatno odgovorili ni na jedan protestni zahtev.

Građani sa kojima sunovinari Insajdera razgovarali na sinoćnjem protestu podeljenog su mišljenja oko efekta Slobodne zone.

Dok jedni smatraju da ona nema puno smisla jer se postavlja pitanje da li to dopire do onih koji ne dolaze na protest, drugi veruju da je to jedan od načina da se ostvari komunikacija i sa onima koji ne dolaze na proteste. Oni navode da je Slobodna zona mesto gde se mogu čuti i drugačije informacije, jer su, kako kažu, mediji zatvoreni.

Na protestu „Svi kao jedan – Jedan od pet miliona“ održanom 13. aprila organizatori protesta su uputili tri konkretna zahteva predstavnicima vlasti. To su formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava REM-a koji bi na ravnopravnim osnovama predlagale poslaničke grupe vlasti i opozicije i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS-a i RTV-a u kojima će članove jednako predložiti i vlast i opozicija.

Ove zahteve su predstavnici vlasti okarakterisali kao „smešne“, kako ih je nazvao ministar policije Nebojša Stefanović, i „besmislene“, kako je u izjavi istakla predsednica Skupštine Maja Gojković. Predsednik Aleksandar Vučić, s druge strane, nije govorio o zahtevima, već je samo rekao da je tokom protesta iz zgrade Predsedništva "sve mogao da sluša" i da "žive duše nije bilo ispred zgrade Predsedništva, niti u blizini gradske skupštine".

Nakon ovih reakcija, na protestu održanom 20. aprila predstavljen je zajednički tim sastavljen od, kako je rečeno, nezavisnih stručnjaka, koji bi razgovarao sa predstavnicima vlasti o regulisanju tri ključne tačke – oslobađanju medija, regulisanju zloupotrebe Regulatornog tela za elektronske medije i fer i poštenih izbora.

Tim ljudi, kako je saopšteno, čine profesor Čedomir Čupić, profesor Dušan Vučićević, profesorka Snježana Milivojević, profesorka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja, kao i predstavnici NUNS-a i Asocijacije slobodnih medija. Ipak, dijalog vlasti i opozicije je do danas izostao.

Izvor: Insajder