Lideri opozicije u Crnoj Gori popisali sporazum o novoj vladi

Lideri opozicije koji bi trebalo da formiraju novu Vladu Crne Gore potpisali su koalicioni sporazum u kome se, između ostalog, navodi da nova vlast neće pokretati postupak za povlačenje priznanja Kosova. Sporazuma opozicije su pred novinarima potpisali nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić i lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović.

Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma Foto: AP Photo/Risto Bozovic/Betaphoto

Nova vlada, kako stoji u sporazumu, neće pokretati nikakve inicijative ili postupke izmene državne zastave, grba i himne. Potpisnici su se obavezali i da neće biti revanšizma po političkom ili bilo kom osnovu i da će nova vlast donositi sve zakone u skladu sa evropskim standardima sa ciljem da se što pre ostvare integracije pod okriljem EU.

Takođe, navodi se da će nova vlast omogućiti učešće u vlasti manjinskim partijama, bez obzira na to da li imaju parlamentarni status ili ne.

Nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno će sprovoditi sve međunarodne obaveze, jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom, ubrzano i posvećeno će realizovati sve reforme u vezi s evrointegracijama, izvršiće depolitizaciju ključnih institucija vlasti zbog obezbeđenja beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala - neke su od tačaka nakoje su se obavezali potpisnici sporazuma.

"Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas", rekao je Krivokapić nakon potpisivanja.

Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" rekao je da je sporazum "znak da su krenuli putem koji neće biti promenjen".

"Poštovaćemo evropske standarde i pravila u donošenju zakona i tako će biti donet i novi Zakon o slobodi veroispovesti", najavio je Krivokapić.

Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić je naveo da je ovaj sporazum "najbolji odogovor na sve pokušaje podmetanja i fabrikovanja".

"Ovo je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska i pomiriteljska", ocenio je Bečić.

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović rekao je da je sporazum "najveće dostignuće u Crnoj Gori u poslednjoj deceniji" i da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

Abazović je, ne pominjući imena, rekao da su o članovima nove vlade razgovarali "s više osoba" i dodao: "Mislim da ćete biti iznenađeni. Ova vlada treba da bude sve što DPS nije bio".

Izvor: Beta, N1