Lideri SZS: Megatrend International na kome Stefanović tvrdi da je diplomirao godinama bez ikakvih prihoda

Kompanija “Megatrend International Expert consortium limited”, gde ministar policije Nebojša Stefanović tvrdi da je diplomirao, od 1990, kada je osnovana, samo je jedne godine prijavila prihod i to 1994. godine u vrednosti 412 funti, izjavio je Dragan Đilas, jedan od lidera SzS. On je naveo da su to podaci iz zvaničnog britanskog registra i upitao kako su onda zapošljavani profesori, kako su plaćani i kako je plaćan zakup u Sava centru, uplaćivane školarine…

Boško Obradović i Dragan Đilas Foto: Tviter/Savez za Srbiju

Lideri Saveza za Srbiju od pre nekoliko dana osporavaju zakonitost diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, tvrdeći da je Megatrend nostrifikovao diplomu, kako navode, firme u Engleskoj koja nikada nije bila registrovana za obrazovanje.

Oni su i danas ponovili da je Stefanović, po dokumentaciji koju poseduju, diplomu stekao u kompaniji “Megatrend International Expert consortium limited”, koja nije registrovana za obrazovnu delatnost niti je, kako naveli, ikada bila.

“Niti je ta kompanija mogla da održava bilo kakva predavanja, bilo kakve školske programe, jer programa nema. Nije odobren od strane srpskih vlasti, britanskih vlasti, znači da ne postoji”, naveo Đilas na konferenciji za novinare ispred RTS.

On je rekao da je ta kompanija osnovana 1990. i da je do danas samo jedne godine prijavila prihod.

“Po izveštajima iz britanskog registra, samo 1994. godine je imala prihod, a svih ostalih godina prihod je bio ravan nuli, ničega nema. Te 1994. je prijavljen prihod od 412 funti, znači oko 450 evra ili oko 55.000 dinara. Kako su onda zapošljavani profesori, kako su oni plaćani, kako je plaćen Sava centar, gde su svi ti studenti koji su studirali i plaćali školarinu”, rekao je Đilas.

Boško Obradović, lider Dveri, zatražio je od Univerziteta Megatrend da objavi spisak od 1.054 osobe koje su diplomirale, na tom, kako je naveo, fantomskom fakuletu.

“Nama i dalje nije odgovoreno na pitanje da li su dva vinovnika ove afere dve ličnosti koji su potpisali nostrfikaciju diplome, koja je Stefanoviću omogućila da nastavi postdiplomske studije, na najvišim funkcijama u srpskom državnom sistemu prosvete – jedna je državna sekretarka, a druga član Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom školstvu”, naveo je Obradović.

Lideri SzS danas su došli ispred RTS-a, s namerom da dostave dokumentaciju rukovodstvu javnog servisa o ovom slučaju, budući da, kako su rekli, ta talevizija nije prenela ni jednu jedinu informaciji o tome.

Stefanović: Sve je urađeno u skladu sa zakonom

Nakon iznetih tvrdnji lidera Saveza za Srbiju, novinari Insajdera pitali su Ministarstvo prosvete da li će prosvetna inspekcija da proveri da li je diploma Nebojše Stefanovića nostrifikovana u skladu sa zakonom. U odgovorima iz Ministarstva navodi se da se inspekcije neće neće baviti zakonitošću sticanja univerzitetske diplome Stefanovića, uz objašnjenje da je po tada važećem Zakonu oi univerzitetu za to nadležan sam Univerzitet Megatrend koji je diplomu nostrifikovao.

Na optužbe SzS je odgovorio ministar policije Nebojša Stefanović, tvrdeći da je fakultet završio u Beogradu.

“Ja nisam išao ni u kakav London, moji roditelji me nisu školovali u Londonu. Ja sam se školovao u Republici Srbiji, ovde su bili programi, konkretno, u Sava centru su se održavala predavanja. Dakle, veliki broj ljudi je išao na njih i u skladu sa zakonom je sve urađeno”, rekao je Stefanović.

Univerzitet Megatrend International Expert consortium limited za koji Stefanović tvrdi da je pohađao i Univerzitet Megatrend koji je nostrifikovao Stefanovićevu diplomu, povezuje Mića Jovanović. Naime, u Britanskom registru preduzeća, kao odgovorna lica vode se Mića Jovanović i Sanja Papić. Na istom sajtu, u dokumentu u kome su navedeni ciljevi preduzeća, obrazovanje se ne navodi kao delatnost.

Mića Jovanović je i na čelu Megatrenda u Srbiji, a ovaj univerzitet odmah se oglasio tvrdnjama da je Stefanović zakonito završio osnovne, magistarske i doktorske studije na tom univerzitetu.

„Studijski program koji je postojao od 1990. do 2004. godine, i koji je školovao 1.054 studenta, u potpunosti je bio u skladu sa propisima naše zemlje i u skladu sa standardima obrazovanja koje nudi jedna visokoškolska ustanova“, saopšteno je iz ovog univerziteta.

Izvor: Insajder