Lista Za budućnost Crne Gore proglasila izbornu pobedu, Đukanović: Sačekajmo konačne rezultate

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75.9% od ukupnog broja birača, što je za 2.5 odsto više u odnosu na 2016. godinu, podaci su Centra za demokratsku tranziciju. Tokom dana došlo je i do hakerskog napada na sajt Državne izborne komisije. 

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori, 30. avgust 2020, Foto: AP Photo/Risto Bozovic

23.59 Đukanović: DPS-u za sada 30 mandata, sačekaćemo zvanične rezultate

Predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je večeras da nakon 90 odsto prebojanih rezultata ta stranka osvojila 145.000 glasova i 30 mandata u skupštini Crne Gore, a zajedno sa tradicionalnim partnerima za sada ima 40 poslaničkih mesta.

Istakao je da borba za većinu poslaničkih mesta još uvek traje i da će sačekati i zvanične rezultate Republičke izborne komisije.

"Respektujemo rezultate koje su ostvarili svi učesnici izbora, ali sačekaćemo zvanične rezultate da vidimo kojoj od dve političke strane pripada presudni mandat i ono što se definitivno ustanovi za DPS će predstavljati zakon koji ćemo bezuslovno poštovati", zaključio je Đukanović.

23:40 Slavlja u Beogradu i Kosovskoj Mitrovici

Rezultat opozicionih partjia u Crnoj Gori proslavljen je i u Beogradu gde se više desetina građana okupilo ispred Narodne skupštine. Oni su blokirali ulicu, palili baklje i pevali. Među zastavama koje su nosili bile su i zastave Srbije, Crne Gore i Belorusije. Kako je javio portal Kossev, slavlja je bilo i u Kosovskoj Mitrovici, gde su centrom grada kružila vozila uz glasno trubljenje sirenama i zastave. 

23:35 Krivokapić proglasio pobedu opozicije

Nosilac Liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić u poslednjem večerašnjem obraćanju građanima rekao je da opozicionim strankama pripadaju 42 mandata, dok svima ostalima pripada 39.

"To su tri velike koalicije i ovoga puta će one učiniti sve da Crna Gora bude bolja", rekao je Krivokapić.

Zamolio je sve građane da ostanu kod kuće i da večeras proslave u svojim domovima.

"Biće vremena za slavlje. Crna Gora je podeljena po svim šavopvima i ako danas ne pružimo ruku pomirenja nikad je nećemo pružiti", rekao je Krivokapić.

23:12

22:32 Vučić: Čestitaćemo pobedniku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je, odgovarajući na pitanje o izborima u Crnoj Gori, rekao da treba sačekati i da je očigledno da je Lista za budućnost Crne Gore napravila ogroman pomak.

"Rezultati sa severa ukazuju na ubedljivu pobedu te liste, ali to ne znači ništa dok ne dobijete celokupne rezultate. Svakako ćemo onima koji pobede uputiti čestitku, kao što to uvek i radim", kaže Vučić.

22:25 Za budućnost Crne Gore: Nećemo moći sami da formiramo vlast 

Visoki funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović rekao je da je na osnovu 182.000 prebrojanih listića koalicija okupljena oko ove partije osvojila 36,02 odsto glasova, dok je DPS osvojio 35,8 glasova.

"Nadamo se da ćemo pobediti, ali nećemo moći sami da formirano vlast, moraćemo da pozovemo još neke kolege iz opozicije", rekao je Radunović.

Dodao je i da očekuje određena previranja, ali da je jedno sigurno - od danas DPS i njena koalicija nisu više vlast.

22:18

21:56 DPS: Opozicija žuri da proglasi pobedu

"Na osnovu 60 odsto obrađenog materijala DPS je osvojio 37.8 odsto glasova što nam omogućava da sa tradicionalnim koalicionim partnerima formiramo vlast", rekla je Nela Savković Vučković u ime koalicije okupljene oko DPS-a.

Ona je dodala da opozicija, kao i u prethodnim izborima, žuri da proglasi svoju pobedu.

"Mi pozivamo građane da strpljivo sačekaju kući dok se prebroje glasački listići i verujem da ćemo onda zajedno slaviti pobedu DPS-a i formirati ponovo vlast", dodala je Savković Vučković.

21:43 Projekcija CeMI: DPS-u 29, koaliciji oko DF - 27 mandata

Prema prvim projekcijama mandata na više od 70 odsto obrađenog uzorka pokazuju da DPS može da računa na 29 mandata, dok koalicija "Za budućnost Crne Gore" ima 27 mandata, saopštio je CeMI.

Trećeplasirana lista po broju osvojenih glasova "Mir je naša nacija" je na 10 mandata, "Crno na bijelo" na četiri. Po tri mandata Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, po dva SDP i Albanska lista, i jedan AK Jednoglasno. Skupština Crne Gore ima 81 poslaničko mesto.

21:33 Pavićević: Rezultati veoma optimistični 

Vladimir Pavićević ispred koalicije Mir je naša nacija u prvom obraćanju nakon zatvaranja birališta rekao je da opozicija ima istorijsku šansu da razvlasti DPS u svim opštinama.

"Rezultati su veoma optimistični", rekao je Pavićević, navodeći da se radi o malom uzorku i da ne želi da govori konkretnim procentima.

21:29 Koalicija Za budućnost Crne Gore tvrdi da je pobedila

Koalicija Za budućnost Crne Gore proglasila je večeras “da je režim pao”.

Zdravko Krivokapić je apelovao na građane građane da ostanu u kućamu i da izvesnu pobedu proglase s porodicom najavljujući rezultate za sat vremena.

"Naš rezultat je oko 35 odsto, ne želim o drugima da govorimo", rekao je Zdravko Krivokapić koji je bio na čelu liste "Za budućnost Crne Gore”, koji je okupio Demokratski front, SNP, Narodni pokret, Pravu Crnu Goru i nestranačke ličnosti.

 21:22 Prve procene CeMI: Tesno vodstvo DPS

Prema prvim preliminarnim rezultatima na 52 odsto obrađenog uzorka Koalicija oko DPS-a osvojila je 34.2, dok je koalicija Za Budućnost Crne Gore 33.7 odsto glasova, saopštio je Centra za monitoring i istraživanje CeMI. Koalicija Mir je naša nacija koju predvodi Aleksa Bečić osvojila je 12,6 odsto glasova.
Prema rezultatima CeMI-ja Građanski pokret URA osvojio je 5 odsto, Bošnjačka stranka 4,4, Socijaldemokrate 4,3, dok je SDP osvojio oko tri odsto glasova birača.

Kako je saopšteno iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) do 19 sati je prijavljeno više od 660 nepravilnosti koje se odnose kako na nepravilnosti u procesu identifikacije birača, povrede tajnosti glasanja, ali i na epidemiološke prekršaje.

Kako je saopštila Maja Bjelić, PR koordinatorka CeMI-ja, do nepravilnosti je došlo na više biračkih mesta. Na pojedinim biračkim mestima zabeleženo je da član biračkog odbora prenosi telefonom ime birača i za koga je glasao. Na jednom biračkom mestu je zabeleženo prisustvo uniformisanog predstavnika komunalne policije, dok je na jednom prijavljen veći broj brisanja birača iz biračkog spiska koji su više godina glasali na istom biračkom mestu i nije im data informacija gde mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Neke od uočenih nepravilnosti, kako je prethodno saopšteno, su i fotografisanje glasačkih listića prilikom glasanja čime je narušena tajnost glasanja, ali i to da se nije tražilo od birača da skinu masku prilikom utvrđivanja identiteta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je i potral www.biraci.me takođe meta DDoS napada zbog kojih je otežan pristup, prenela je RTCG.

Predsednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović rekao je da su računarski sistemi DTK i Skupštine bili su pod hakerskim dDos napadom u periodu od 8.39 do 10.07, ali je dodao da sajt radi u punom kapacitetu.

Pored sajtova DIK-a i Skupštine Crne Gore, DDoS hakerske napade prijavilo je i nekoliko lokalnih internet portala, među kojima su Vijesti, Cafe del Montenegro i Portal Analitika, preneo je Glas Amerike.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka saopštile su da Crkva danas neće organizovati nikakva okupljanja ispred hramova i zamolile vernike da kraj izbornog dana i rezultate izbora dočekaju u svojim domovima, kako bi omogućili da izborni proces teče nesmetano i sprečili svaku vrstu zloupotrebe.

"Povodom netačnih navoda koji su se pojavili u javnosti, naročito na pojedinim društvenim mrežama, u vezi sa navodnim okupljanjima građana ispred Hramova, želimo da podsetimo javnost i ponovimo jasan stav da nikakva sabranja u organizaciji Crkve nisu planirana i neće ih biti", navedeno je u saopštenju.

Građani Crne Gore danas su birali poslanike za državnu skupštinu i odbornike u pet gradova - Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Svoje biračko pravo 540.026 građana Crne Gore imalo je priliku da iskoristi na 1.217 glasačkih mesta, koja su otvorena u sedam, a zatvorena u 20 časova.

Na izborima je učestvovalo 11 izbornih lista, šest koalicija i pet političkih partija.

Parlamentarne izbore nadgledalo je 2.089 domaćih i stranih posmatrača.

Ovo su bili 11. parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti.

Pored izbora za sastav državne skupštine, svoje predstavnike u lokalnim skupštinama borali su građani Kotora, Budve, Tivta, Andrijevice i Gusinja.

Izvor: Beta, VOA, Insajder