Ljajić: Radimo na problemu zloupotrebe bezviznog režima s Iranom

Ministar trgovine i turizma Srbije, Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija i Iran rade na rešavanju zloupotrebe bezviznog režima, i da očekuje da bi taj problem mogao da bude rešen tokom marta kada bi trebalo da bude uvedena direktna avio-linija Beograd-Teheran.

Rasim Ljajić

On je na poslovnom skupu srpskih i iranskih privrednika u Beograda rekao da je u Srbiji 485 tražilaca azila iz Irana, i da je većina došla zloupotrebivši bezvizni režim putovanja.

"Moramo da pooštrimo kontrolu", rekao je Ljajić i najavio da će o tome danas razgovarati s delegacijom Irana koju u Beogradu predvodi ministar inostranih poslova Mohamed Džavad Zarif, a Ljajić će o rešavanju tog problema razgovarati i s ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije.

"Imamo interes da zadržimo bezvizni režim s Iranom", rekao je ministar i podsetio da je od ukidanja viza, 7.000 Iranaca došlo u Srbiju odakle su pojedini pokušavali da odu do zapadnoevropskih zemalja, gde su tražili boravište ili azil.

"Bila bi šteta da se ponovo vrati vizni režim sa Iranom. To politički ne bi bilo korisno, a, s druge strane, bila bi i ekonomska šteta jer Srbija želi da privuče što više turista iz Irana i da olakša privrednicima dolazak u Srbiju", rekao je Ljajić.

Srbija koja od avgusta ima bezvizni režim s Iranom planira da od 8. marta uspostavi direktnu avio liniju Beograd - Teheran. S druge strane, u Centru za izbeglice Info park upozoravaju da je u Srbiji sve više izbeglica iz Irana koji dolaze bez viza kao turisti i nastoje da se iz Srbije prebace u zemlje Zapadne Evrope.

Izvor: Beta