Lončar: Dve bebe zaražene koronavirusom

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je da je do sada potvrđeno kod dve bebe u Srbiji prisustvo koronavirusa. Jedna, stara manje od mesec dana nalazi se u bolnici „Dragiša Mišović” dok se druga beba nalazi u kućnoj izolaciji.

Zlatibor Lončar Foto: Srđan Ilić

„Da, dešava se da imate bebe i decu ali srećom nisu imale nikakve do sada ozbiljnije simptome. Prva beba je isto bila u Beogradu i bila je u kućnoj izolaciji i nije imala simptome. Pod svakodnevnim nadzorom lekara, naravno “, rekao je Lončar za RTS.

Portal Blic navodi da im je u KVC Dragiša Mišović navedeno da je beba stabilno i da se oporavila.

„Kada je reč o opštem stanju već sada bi mogla da ide kući, ali je zbog uzrasta zadržana kako ne bi majka procenjivala stanje“, naveli su lekari u KBC, a prenosi Blic.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević, komentarišući ovu vest, navela je da koronavirus ne poznaje nijednu granicu.

„Svi smo osetljivi, ne poznaje ni godine, ni pol ni praktično nijednu drugu karakteristiku, ono što jeste učestalo jeste da je veća učestalost smrtnosti kod starijih”, navela je Kisić Tepavčević.

Imunolog Srđa Janković kaže da ne bi trebalo da nas iznenadi to što su zaražene bebe jer se od početka govori da ovaj virus može da zarazi svakoga.

„Druga stvar je ko će dobiti simptome. Kod dece, ne samo beba, klinička slika je blaga sa retkim izuzecima. To su zaista retkosti“, rekao je Janković.

U Srbiji je ukupno trenutno 303 pacijenta pozitivnih na koronavirus, a 152 pacijenta su na bolničkom lečenju. U taj broj nije uračunato 15 pacijenata koji su izlečeni i koji su otišli kući, rekao je ranije danas Zlatibor Lončar.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.