Lončar: Neće biti ispitivanja kineske vakcine jer ne ispunjava uslove Agencije za lekove

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da Srbija neće učestvovati u kliničkom ispitivanju kineske vakcine protiv korone jer nisu ispunjeni uslovi Agencije za lekove.

Zlatibor Lončar / Foto: SLOBODAN MILJEVIC/EV

„Čuo sam jutros vest da je jedno ispitivanje prekinuto i to je normalno i daje priliku da se vakcina popravi. Tek kada se stvore uslovi, kad neka vakcina ispuni sve standarde, tek tada ćemo je preporučiti našim građanima“, rekao je Lončar na RTS-u.

On je dodao da će od 1. oktobra početi vakcinacija protiv sezonskog gripa koja će pomoći da se ne ukrste virusi gripa i korone.

Ministar je rekao da su medicinski radnici spremni za novi talas koronavirusa, da se o samom virusu ne zna sve, ali da su sada svi obučeni da koriste zaštitnu opremu.

Naveo je da je u poslednja 24 časa broj pregleda oko 1.000, ali da je od toga 680 prvih pregleda, dok je ranije tih pregleda bila jedna trećina, a ostalo su bile kontrole.

"Mi se ne opuštamo nijednog sekunda", istakao je minstar i poručio da svi treba da shvate da ima ljudi koji čekaju da se smiri situacija i da mogu da nastave lečenje koje nije vezano za koronu.

Lončar je najavio da će se sastati sa direktorima bolnica koje nisu kovid, kako bi se iskoristilo ovo zatišje za ubrzano lečenje pacijenata čiji su pregledi odloženi zbog korone.

On je dodao da će se odrediti prioriteti i ažurirati liste kako bi bilo obavljeno što više pregleda skenerom ili na magnetnoj rezonanci pre nego što se broj obolelih od kovida poveća.

U međuvremenu ministar zdravlja preporučio je obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, izbegavanje skupova i držanje distance.

Direktorka RFZO: Ključni lekovi za lečenje obolelih od koronavirusa obezbeđeni u dovoljnim količinama

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da su svi ključni lekovi za koronavirus već sada u dovoljnim količinama obezbeđeni za jesen.

Ona je u intervjuu za današnji list Blic navela da je RFZO za sve zdravstvene ustanove obezbedio specifične lekove, ali i dijetetske suplemente neophodne za sezonu gripa.

Dodala je i da je šestomesečna borba sa virusom korona bila teška jer je razvoj epidemije u početku bio neočekivano brz, pa su potrebe za lekovima, zaštitnom opremom i drugim medicinskim sredstvima bile daleko veće nego što je iko mogao da predvidi.

„Dodatni problem je bila i ograničena dostupnost svega nabrojanog, tako da smo bili u situaciji da imamo novac, ali nemamo od koga da kupimo ono što je potrebno. Ipak, veoma brzo smo uspeli da obezbedimo potrebne količine, prvenstveno zahvaljujući brzom oživljavanju domaće proizvodnje, ali i brzom uvozu“, rekla je Radojević Škodrić.

Kako je istakla, nakon prestanka vanrednog stanja nastavilo se s kontinuiranim nabavkama, tako da drugi pik prvog talasa nije iznenadio.

Izvor: Beta