Lončar: Razgovaraću sa svima koji imaju konkretan predlog

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će, kada se sve sa epidemijom završi, nezavisni revizor pregledati šta je sve šta je sve zdravstveni sistem tokom epidemije uradio. Na pitanje da liće rezgovarati sa potpisnicima pisam "Ujedinjeni protiv kovida", Lončar je odgovorio da će razgovarati sa svima koji imaju konkretan predlog.

Zlatibor Lončar / Foto: SLOBODAN MILJEVIC/EV

Posle Beograda i Niša, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je okupio i medicinske radnike iz kovid bolnica u Vojvodini. Ministar im je poručio da su oni heroji današnjice i da svako ko pokuša da kritikuje njihov rad treba da odgovara.

Lončar je rekao da se smanjuje broj zaraženih medicinskih radnika odnosno da ih je sada oko 500.

Odgovarajući na pitanje o potpisnicima pisma "Ujedinjeni protiv kovida", Lončar je rekao da je svima cilj isti.

"Nama je cilj svima isti, mi se svi borimo protiv korone. Oni su tražili da se pridržavamo predloženih mera i za sve neke nove predloge vezano za mere, ne samo sa njima, razgovaraću sa svima koji imaju konkretan predlog", rekao je Lončar.

Epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna u Vojvodini, posebno u Novom Sadu gde je trenutno aktivno oko 1.800 slučajeva.

Anesteziolog iz Kliničkog centra Vojvodine je rekla da ih ima dovoljno, ali dodaje da im je u dve udarne nedelje u julu bila potrebna pomoć kolega iz drugih ustanova.

"Ljudi dok im se nešto ne dogodi, misle neće to mene. Svako od nas je potencijalno oboleo, sve molim da se pridržavaju pravila", kaže Mirka Lukić Šarkanović.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je rekao da se beleži porast broja onih koji se otpuštaju na kućno lečenje, kao i da se povećava broj nekovid pacijenata.

"Mi imamo kontinuiran pad broja hospitalizovanih u bolnici. U svim vojvođanskim bolnicama ima trenutno oko 720 hospitalizovanih", kaže Gojković.

Direktorka Gerontološkog centra Novi Sad je rekla da su zasad testirani svi korisnici i zaposleni. Od sedmoro zaraženih većina ima blage simptome, a jedna osoba je zbrinuta u Kliničkom centru Vojvodine.