Lončar: Stariji od 65 godina će posle Uskrsa u određenom periodu moći da izlaze, naći ćemo rešenje i za roditelje sa bebama

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na današnjoj konferenciji rekao da prema svim analizama, ljudi stariji od 65 godina su oni koji su se striktno pridržavali svih pravila, ali i da razume da njihovo strpljenje ima granice.

Zlatibor Lončar Foto: Srđan Ilić

„Zbog toga posebno mislimo na njih i tražimo način da i oni mogu da budu jedno vreme napolju. Zamišljeno je da izađu ispred svojih domova, nekih 300-400 metara, da prošetaju, da budu pola sata napolju i da to bude bez kontakta sa bilo kim, i to u vremenu kada ostali ne mogu da izlaze, za vreme policijskog časa. To je radna verzija o kojoj ćemo još razgovarati, a sporvođenje je predviđeno za posle Uskrsa“, rekao je Lončar.

Naveo je i da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti govora o mogućnosti da roditelji sa bebama mogu da izađu u šetnju i da će „sigurno biti pronađeno rešenje“.

Kada su u pitanju bolovanja, podsetio je da se ona koja su započeta pre vanrednog stanja nastavljaju.

„Nećemo praviti razliku, omogućujemo svakome ko je bio na bolovanju da se to produži“, istakao je Lončar.

Na pitanje da li će biti moguće lečenje antitelima i krvnom plazmom, načelnih Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović je rekao da je terapija plazmom nešto što je kod nas na početku jer nemamo dovoljno donora.

„U svetu je rezervisana samo za usku kategoriju pacijenata, ova terapija nigde u svetu nije široko dostupna“, naglasio je on.

Na pitanje zbog čega Vlada ne odgovara na zahtev Grada Šapca za odobrenje rada privremene bolnice, Lončar je rekao da je „osnovni razlog što da bi radila bolnica moramo da imamo infektologa“.

„Mi trenutno nemamo na raspolaganju infektologa za to. Molio bih sve da ne pretvaraju stručna pitanja na neko drugo polje, posebno ne na političko“, poručio je Lončar.

Rekao je i da će biti potrebno da dve nedelje pada broj obolelih, da bismo mogli da kažemo da imamo rezultat.

Bez konkretnog odgovora o nabavci zaštitne opreme i respiratora

Na pitanje kako RFZO nabavlja zaštitnu opremu i respiratore, Lončar nije konkretno odgovorio, već je rekao – „na najbolji i najbrži način da bismo mogli da imamo opremu“.

„To je način koji spašava zdravlje ljudi, ljudske živote, mi ćemo sve uraditi da nabavkom te opreme pomognemo, spasimo ljude da se ne razbole, spasimo da ne izgube život i da nam sutra sude kako smo i šta smo nabavili. Nastavićemo da nabavljamo tako da to bude najbrže i najbolje. Zahvaljujem na velikoj brizi, ali ponavljam nastavićemo tako da nabavljamo“, poručio je Lončar.

Građanima je poručio da „budu pozitivni i da izdrže još malo“.

„Navikli smo, nismo ni očekivali da nas nešto preskoči. Moraćemo da izađemo iz ovoga jači i ono što je najbitnije je da budemo pozitivni, samo tako možemo da izađemo iz ovoga“, izjavio je ministar zdravlja.

Izvor: Insajder