Lončar: Veći budžet Fonda za lečenje dece u inostranstvu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će država povećati budžet Fonda za lečenje dece u inostranstvu za 80 odsto, odnosno za 206 miliona dinara, kao i da je otvoren kol-centar putem koga se roditelji mogu informisati o njegovom funkcionisanju na telefon 0700 333 443.

Zlatibor Lončar

Dodao je da je taj Fond dosad omogućio lečenje 138 dece u inostranstvu i da je preko njega poslato 266 uzoraka krvi na dijagnostiku, za analize koje nisu mogle da se urade u Srbiji.

Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvu pri Ministarstvu zdravlja nastao je 2014. kako bi se omogućilo lečenje dece za stanja i bolesti koje nisu predviđene pravilnikom RFZO, a kako bi se stvorili uslovi da se deca šalju regularnim putem u zdravstvene ustanove, a na preko različitih ad hoc medijskih akcija ili SMS-ovima.

Poslanici opozicije više puta su tražili u Skupštini stavljanje na dnevni red predlog da se poveća fond za lečenje dece u inostranstvu, međutim, oni su odbijeni.

Lončar je rekao i da će država "maksimalno izdvajati" za nove aparate i tehniku, a najavio je u narednim mesecima otvaranje novog hirurškog bloka u Vranju, renoviranog porodilišta u Lazarevcu i bolnice u Aranđelovcu.

Govoreći o najavljenom povećanju plata za zdravstvene radnike, Lončar je naveo da je cilj takvih mera da oni prestanu da napuštaju zemlju, kao i da je povećanje rezultat uspešne fiskalne konsolidacije.

Dodao je da povećanje plata veće od najavljenog trenutno nije moguće i da će Ministarstvo zdravlja pokušavati da ih povećava svake godine, ali da će to zavisiti od uspešnosti Vlade i od toga koliko ekonomija Srbije bude rasla.

Izvor: Beta