Lukašenko inaugurisan za predsednika uprkos osporavanim izborima

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko preuzeo je danas svoj šesti predsednički mandat na inauguracionoj ceremoniji koja nije unapred najavljena.

Aleksandar Lukašenko Foto: Srđan Ilić

Državna novinska agencija Belta javila je danas da je ceremonija održana u glavnom gradu Minsku u prisustvu nekoliko stotina viših državnih zvaničnika, prenosi AP.

„Aleksandar Lukašenko je položio zakletvu na beloruskom jeziku posle čega je potpisao tekst polaganja zakletve, a zatim mu je predsednica Izborne komisije predala sertifikat predsednika Republike Belorusije“, navela je agencija.

Na inaguraciji Lukašenko se zakleo da će služiti narodu Republike Belorusije, poštovati i štititi prava i slobode naroda i građana.

Berlin ne priznaje Lukašenka bez demokratskog legitimiteta

Nemačka bez „demokratskog legitimiteta“ ne priznaje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka koji je danas položio zakletvu za svoj šesti mandat, rekao je danas portparol nemačke vlade.

„Minimalni zahtevi za demokratske izbore nisu bili ispunjeni“, rekao je u obraćanju novinarima Štefan Zajbert dodajući da predsednički izbori održani 9. avgusta, koji se osporavaju u Belorusiji, nisu bili ni „pravedni ni slobodni“.

„Prema tome rezultat tog glasanja ne može biti priznat“, ocenio je Zajbert.

On je rekao da Lukašenko „ne može da se pozove na demokratski legitimitet čak i posle inauguracione ceremonije“ održane danas, ističući da je indikativno da je ceremonija pripremljena u tajnosti i da je održana bez svedoka.

Inauguracija je održana i pored masovnih protesta protiv zvaničnih rezultata predsedničkih izbora od 9. avgusta prema kojima je Lukašenko ponovo izabran posle 26 godina na vlasti, koji se uprkos nasilnom suzbijanju održavaju već šest nedelja.

Iz UN-a su prošle sedmice naveli kako je više od 10.000 bilo „agresivno uhapšeno“ nakon izbora, te kako je prijavljeno više od 500 slučajeva mučenja i hiljade slučajeva „zverskog premlaćivanja“.

Opozicija u Belorusiji smatra da su izborni rezultati lažirani, a glavna Lukašenkova protivkandidatkinja Svetlana Tihanovskaja pozvala je u ponedeljak u Briselu Evropsku uniju da uvede sankcije beloruskim zvaničnicima zbog nameštanja predsedničkih izbora u toj zemlji.

SAD i Evropska unija su takođe kritikovale nasilno suzbijanje postizbornih protesta u Belorusiji, ali i pored najava o uvođenju sankcija beloruskim zvaničnicima do toga nije došlo jer ministri spoljnih poslova Evropske unije nisu usvojili ovaj predlog.

Kipar, koji je u dobrim odnosima s ključnom Lukašenkovom saveznicom, Rusijom, blokirao je sporazum EU o merama protiv Belorusije, insistirajući da se istovremeno moraju uvesti sankcije Turskoj zbog posebnog spora oko gasa, javila je AFP, a prenela Radio Slobodna Evropa.

Prema zvaničnim rezultatima Lukašenko je osvojio 80 odsto glasova.

Izvor: Beta, RSE, N1