Lutovac: Sednica GO DS u Šapcu legalna, skup u Beogradu protivan Statutu stranke

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da je današnja sednica Glavnog odbora (GO) DS-a u Šapcu jedina legalna, dok je skup u Beogradu koji organizuju njegovi protivnici - protivan Statutu stranke.

Demokratska stranka

"Ne postoje dva Glavna odbora, ovde je legalno rukovodstvo i legalan poziv upućen članovima GO", rekao je Lutovac uoči sednice.

Lutovac pokrenuo isključenje Božovića, Kene, Milosavljevića, Lečića i Jaića iz DS

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac pokrenuo je danas na sednici Glavnog odbora (GO) stranke u Šapcu postupak isključenja iz DS funkcionera Balše Božovića, Radoslava Milojičića Kene, Slobodana Milosavljevića, Branislava Lečića i Gorana Jaića.

U saopštenju DS se, kao obrazloženje navodi, da su oni inicijatori i organizatori "propalog pokušaja preotimanja stranke uz pomoć funkcionera Srpske napredne stranke (SNS)", i "fizičke opstrukcije" na sednici Glavnog odbora 21. juna.

Dodaje se da će ih Izvršni odbor statutarno propisanim rokovima isključiti iz stranke.

Dosadašnja potpredsednica DS Dragana Rakić izabrana je za zamenicu predsednika stranke na toj sednici, a pravnik Dušan Dinčić postavljen je na mesto stranačkog sekretara sa kojeg je danas smenjen Goran Jaić.

Takođe, raspravljalo se i o žalbama članova Statutarne komisije čije je članstvo u DS suspendovano na godinu dana i Glavni odbor je potvrdio tu odluku.

Na dnevnom redu našli su se i predlozi za smenu nekoliko članova Izvršnog odbora, koje je Glavni odbor i izglasao, sa izuzetkom Bogdana Tatića koji će nastaviti da obavlja svoju funkciju.

On je rekao da nema podele DS-a, već su to pokušaji "nekih nezadovoljnih svojim položajem", koji su "izmanipulisali članove koji nisu u toku sa dešavanjima u stranci".

Kako je dodao "inicijatori svega toga" žele saradnju sa Aleksandrom Vučićem, ali je prema njegovim rečima, DS oštra opozicija Vučiću.

Lutovac je rekao da prihvatanje njegovog izveštaja na početku sednice GO prošle sedmice predstavlja podršku reformama koju je iskazalo najšire članstvo DS-a.

"Bojkot je prvi korak ka povratku poverenja građana, slede i organizaciono tehničke promene za sve koji žele da se uključe u borbu za reforme i protiv vlasti", rekao je Lutovac.

On je rekao da DS nikada do sada nije isključivala članove i dodao da onaj ko se pojavi na tudjoj listi ili vodi kampanju za druge sam sebe isključuje, a kako je precizirao to se odnosi na Gordanu Čomić i Balšu Božovića.

Na početku sednice konstatovano je da je prisutno 196 članova GO, a sekretar Demokratske stranke (DS) Goran Jaić razrešen je danas te stranačke funkcije.

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Dejan Nikolić izjavio je uoči sednice, koja se od podneva održava u Šapcu, da ona predstavlja nastavak sednice "koju je jedna mala grupa prošle sedmice nasilno prekinula".

"Na prošloj sednici usvojen je izveštaj predsednika DS Zorana Lutovca, više od 190 je glasalo za izveštaj, time i za rukovodstvo i Lutovca, ali nije bilo moguće nastaviti sednicu", reko je Nikolić za agenciju Beta.

On je istakao da se sednica nastavlja sa drugom tačkom dnevnog reda, a to je izveštaj predsednika Izvšnog odbora, dok je treća tačka smena sekretara stranke Gorana Jaića, "koji je na svoju ruku pre dve nedelje poslao spisak za sednicu GO, nevalidan, tako da su na njemu bili ljudi koji su bili na listama drugih partija učesnika izbora".

"Posle ove sednice, počeće nova sednica GO na kojoj je prva tačka izveštaj predsednika, što je standardno po poslavoniku o radu, takođe na dnevnom redu je izbor zamenika predsednika DS, na koju se bira neko od potpredsednika ali isključivo na predlog predsednika stranke, kao i izbor sekretra ako Jaić bude smenjen", rekao je Nikolić.

On je, govoreći o frakciji koja se protivi Lutovca, a za danas u isto vreme u Beogradu organizuje sednicu GO, rekao da je to "neformalni sastanak male grupe članova".

"Oni nemaju nikakva prava da sazovu sednicu GO, jer to može samo predsednik ili određen broj članova GO, ali njom može isključivo da predsedava predsednik stranke ili onaj koga on ovlasti", istakao je Nikolić.

Podsetimo, do sukoba unutar DS-a došlo je zbog neslaganja oko termina održavanja sednice Glavnog odbora stranke. Kulminiralo je u maju pošto je grupa funkcionera te stranke prikupila 133 potpisa za održavanje sednice Glavnog odbora 17. maja, ali je predsednik stranke Zoran Lutovac protiv fukcionerke Aleksandre Jerkov podneo krivičnu prijavu zbog, kako je tvrdio, falsifiovanja potpisa članova radi sazivanja sednice Glavnog odbora.  Među onima koji su se zalagali za sednicu 17. maja, pored Jerkov, bili su i potpredsednik DS Dragoslav Šumarac, te funkcioneri DS Maja Videnović i Balša Božović i Branislav Lečić.

Demokratska stranka predvođena predsednikom Zoranom Lutovcem zakazala je za prošlu nedelju sednicu Glavnog odbora stranke, ali su funkcioneri koji su insistirali da se sednica održi u maju doveli privatno obezbeđenje sprečavajući ulazak na sednicu, saopšteno je iz DS-a. Na Tviteru je objavljen i snimak na kojem se vidi da je u jednom trenutku došlo i do koškanja na ulazu u Madlenijanum gde bi trebalo da se održi sednica. 

Sednica je na kraju prekinuta, a za danas su zakazane dve sednice - jedna u Beogradu, koju je organizovala frakcija koja se protivi rukovodstvu DS, a druga u Šapcu.

Na sednici Glavnog odbora DS u Beogradu o ujedinjenju stranke

Frakcija Demokratske stranke (DS) suprotstavljena rukovodstvu stranke održala je danas svoju sednicu Glavnog odbora (GO) u Domu omladine u Beogradu.

Na sednici je bilo reči o sprovođenju odluke o ujedinjenju opozicionih stranka u jedistvenu DS koja je doneta prošle godine, kao i o donošenju odluke o raspisivanju izbora za lokalne organizacije stranke.

Sa sednice u Beogradu je poručeno da je legitimna jer je održana na zahtev 137 članova GS i da je Lutovac pozvan da dođe, ali se on nije odazvao.

Sednici su prisustvovali bivši predsednik DS Dragan Šutanovac, bivši poslanici Aleksandra Jerkov, Goran Ćirić, Balša Božović i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.


Izvor: Beta, Insajder