Mađarska kupila pet miliona doza vakcina kineskog Sinofarma

Mađarska vlada postigla je dogovor o kupovini pet miliona doza vakcine protiv koronavirusa od kineske firme "Sinofarm", saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na svom Fejsbuk profilu. 

Zastava Mađarske / Foto: pixabay

Očekuje se da će vakcine biti isporučene u periodu od četiri meseca i da će to omogućiti imunizaciju 2,5 miliona ljudi, što je približno četvrtina populacije Mađarske, napisao je on.

Sijarto je naveo da se da se zbog "skandalozno" sporih nabavki vakcina Evropske komisije, brzo uvođenje vakcina ne može dogoditi početkom ove godine.

"Ako pogledamo dalje od granica EU, možemo videti da se u SAD-u, Britaniji i Izraelu ljudi vakcinišu ogromnom brzinom", rekao je Sijarto.

Prethodno je i Orban kritikovao program EU za nabavku vakcina i insistirao na tome da "zemlje koje se pridržavaju sopstvenih sporazuma o vakcinama napreduju bolje".

Mađarska je prošle nedelje postala i prva članica EU koja je kupila rusku vakcinu Sputnjik V. Potpisivanjem ugovora sa kineskom kompanijom Sinofarm Mađarska je prva država Evropske unije koja je kupila vakcinu od Kine.

Srbija je prva evropska zemlja koja je počela masovnu vakcinaciju kineskom vakcinom kada je početkom meseca dobila milion doza Sinofarmove vakcine.

Izvor: Rojters, Insajder