Maja Gojković pozvala opozicione poslanike na razgovor, a građane da čuvaju Skupštinu

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je danas da će poslati poziv svim šefovima poslaničkih grupa da u utorak od 10 sati održe konsultacije o daljem radu Narodne skupštine. Gojković je navela da je ubeđena da će svi prihvatiti poziv i pozvala građane da čuvaju Skupštinu Srbije jednako i 13. aprila, (za kada je zakazan protest opozicije) i 19. aprila (kada se održava skup predsednika Srbije).

Maja Gojković. Foto: Srđan Ilić

„Uputiću poziv svim šefovima poslaničkih grupa da se sastanemo u utorak na konsultacijama. Ubeđena sam da će ga prihvatiti i da se oni jednako kao i ja zalažu za dijalog o tome kako Narodna skupština da radi“, navela je Maja Gojković za konferenciji za novinare.

Ona je rekla da želi da svi zajedno razgovaraju kako bolje da zastupaju građane Srbije.

„Želim da razgovaramo kako da poboljšamo procedure koja je ovaj saziv nasledio od pripadnika bivšeg režima, kako da bolje uredimo proceduru podnošenja amandmana i dopuna dnevnog reda“, navela je Gojković.

Ona je na kraju pozvala sve građane da čuvaju Skupštinu, jednako i 13. i 19. aprila, za kada su zakazani veliki skupovi opozicije i vlasti u Beogradu.

Bojkot Skupštine Srbije deo opozicionih poslanika započeli su krajem januara, kada je u poseti srpskom parlamentu bio slovenački predsednik Borut Pahor. Bojkot je nastavljen zatim i 11. februara, kada se raspravljalo o 40 tačaka dnevnog reda.

Tada su opozicioni poslanici na svakih pola sata u skupštinskom holu držali konferencije za novinare o predloženim tačkama dnevnog reda.

Deo opozicije se odlučio na bojkot jer kako su tada rekli aktuelna vlast urušava osnovne demokratske principe i institucije i onemogućava dijalog i raspravu u parlamentu.

Izvor: Insajder