Makedonska policija uspostavila kontrolu u Sobranju

Makedonska policija sinoć je, posle nekoliko sati, uspela da uspostavi kontrolu u zgradi makedonskog Sobranja i ispred nje, nakon što su jake policijske snage upale su u Parlament, bacile dimne bombe, isključile struju i evakuisale poslanike i novinare koji su se nalazili u zgradi kada su u nju upale pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju".

Policija nastoji da blokira ulazak u Sobranje Makedonije

Makedonska policija saopštila je da je najmanje 45 osoba povređeno, među njima poslanici i policajci, kada su pristalice VMRO-DPMNE upale u zgradu Sobranja. U saopštenju se dodaje da su građani koji su protestovali u organizaciji pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upali u Sobranje u 18.50. Snage specijalne policije počele su nešto pre 22.00 da izbacuju pristalice VMRO-DPMNE iz zgrade makedonskog parlamenta, javila je za Insajder Biljana Nikolovska, novinarka makedonske TV Telma, koja je bila u zgradi Sobranja i uspela da izađe s ostalim kolegama tek kada su u zgradu ušle jake policijske snage. Prema podacima Policije, do 20.45 evakuisano je i oko 30 poslanika, kao i sve novinarske ekipe. 

Nakon što su u zgradu počele da ulaze jače policijske snage čulo se nekoliko eksplozija, pa je isključeno svetlo. Uspostavljanje kontrole u Parlamentu trajalo je oko sat vremena. Pristalice VMRO-DPMNE uglavnom su se razišle, ali je deo njih razvukao šatore ispred Sobranja i ostali su tu i preko noći. Svetla u zgradi su isključena, ispred svih ulaza su raspoređeni pripadnici specijalnih snaga policije, a oko zgrade su postavljene metalne barikade.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Vladu Srbije u štab za praćenje situacije u Makedoniji, saznaje Blic. On je za sutra, povodom najnovijih događaja u Makedoniji, zakazao hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Povod za upad u Sobranje je to što je parlamentarna većina samoinicijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika Sobranja. 

Naime, kada je presedavajući Trajko Veljanovski prekinuo konstitutivni sednicu, nju je nastavio poslanik druge po snazi stranke SDSM Ferid Muhić, koji je pozvao poslanike da glasaju za izbor novog predsednika Parlamenta.

Dok je trajalo glasanje na kom je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanskih stranaka DUI, Besa i Aijanse za Albance glasalo za izbor Džaferija, poslanici pojedinačno najače stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog su uzvikivali "Ovo je Puč" i pevali makedonsku himnu.  Talat Džaferi je potpisao svečanu izjavu Muhiću, koji je drugi poslanik po starosti Sobranju, i dao izjavu na albanskom jeziku.

Foto: printscreen Slobodna Evropa / Zoran Zaev

Džaferi je za Televiziju Telma rekao da njegov izbor nikako nije puč jer ga je izabrala parlamentarna većina i optužio predsednika države Đorđa Ivanova da je on počinio puč odbijanjem da Zaevu poveri mandat za formiranje vlade.

Nakon izbora Džaferija, pristalice VMRO-DPMNE, koji danima protestuju pred Parlamentom su uspeli da uđu u zgradu Sobranja pored policajaca koji su se nalazili ispred. Džaferi je prekinuo konferenciju za novinare nakon što su demonstranti počeli da ulaze u zgradu.

Kandidat parlamentarne većine za makedonskog premijera Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske stranke Alijansa za Albance Zijadin Sela tada su i povređeni. Oni su naknadno za situaciju optužili predsednika Makedonija Đorđa Ivanova i lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog.

Teže je povređen jedino Zijadin Sela iz Alijanse za Albance, koji nije životno ugrožen, javljaju skopski mediji. Među povređenima ima i desetak policajaca.

Foto: AP Photo/Boris Grdanoski / Demonstranti u Sobranju

Nakon incidenta makedonski predsednik je u javnom obraćanju pozvao lidere parlamentarnih stranaka na sastanak kako bi razrešili situaciju.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je nakon incidenta u Sobranju na svom Fejsbuk profilu napisao da nasilje nije rešenje i pozvao na prisebnost i smirivanje strasti.

Lider SDSM-a je nakon parlamentarnih izbora formirao parlamentarnu većinu s albanskim partijama, ali su ga predsednik države Đorđe Ivanov i pojedinačno najveća stranka u Sobranju VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog sprečavali od početka marta da formira vladu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine VMRO-DPMNE je osvojio 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.

Predstavnici međunarodne zajednice večeras su apelovali na sve strane da smire strasti i probleme reše pregovorima

Izvor: Beta, Insajder