Makron u dvodnevnoj poseti Srbiji: Ključne teme Kosovo, evrointegracije, metro...

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u dvodnevnu posetu Srbiji. Ovo je prva poseta predsednika Francuske nakon 18 godina, a sudeći po dosadašnjim najavama, razgovaraće o bilateralnoj saradnji, evrointegracijama, odnosu Beograda i Prištine. U okviru dvodnevne posete biće potpisano više od 20 ugovora i sporazuma, a među njima je onaj koji se tiče metroa u Beogradu.

Emanuel Makron i Aleksandar Vučić Foto: Protokol

Kako je najavljeno, francuski predsednik Emanuel Makron će u Beograd stići danas oko 15 časova, a u prestonici će se zadržati dva dana. O njegovoj bezbednosti brinuće pripadnici Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, koji će primenjivati posebne mere fizičkog i tehničkog obezbeđenja na trasama kretanja Makrona, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Saobraćaj će u ponedeljak u popodnevnim satima u Beogradu biti povremeno obustavljan na auto-putu, u pravcu ka Beogradu, i svim pristupnim saobraćajnicama, kao i u Ulici kneza Miloša i u centralnim gradskim ulicama”, naveo je MUP.

Makron je nakon sletanja, na aerodromu „Nikola Tesla” kojim rukovodi francuska kompanija Vansi, s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem „otkro tablu kojom se obeležava početak modernizacije tog aerodroma”.

Prvog dana je takođe predviđeno i da dva predsednika polože vence na Spomen-kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, kao i na spomenik Milunki Savić, koja je posle Prvog svetskog rata dobila niz odlikovanja, među kojima francuski Orden Legije časti.

Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević rekla da će se Vučić i Makron kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu obratiti građanima.

Ona je navela i da je u planu da se drugog dana posete „podsredstvom Francuske ambasade” dvojica predsednika sretnu i razgovaraju s mladima.

Posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni ocenio je kao znak interesovanja Pariza za Srbiju,„prvog partnera u regionu”, ali i kao znak interesovanja za Balkan. Mondolini je podsetio da se ovom posetom obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Međutim, Makronova dvodnevna poseta Beogradu najavljivana kao „istorijska” sledi nakon njegovih nedavnih izjava da „nije vreme” za proširenje Evropske unije i da ne treba očekivati nove članice do 2028. godine.

Da će glavna tema razgovora upravo i biti evrointegracije, prenose i francuski mediji, koji navode da je cilj posete predsednika Makrona Srbiji „uklanjanje zategnutnosti” u odnosima dve zemlje.

Ekspres, Uest-Frans i Figaro naglašavaju da je „tugaljivo pitanje i težnja Srbije da postane članica Evropske unije, prema čemu je Pariz i dalje oprezan”.

„Predsednik Makron podržava evropsku perspektivu Balkana, ali istovremeno predočava da će članstvo uslediti tek kad se prethodno EU preustroji, što su Srbi veoma dobro razumeli”, navode ovi francuski mediji.

Umesto u Parizu, o dijalogu s Prištinom u Beogradu

Važna tema razgovora Vučića i Makrona biće svakako pitanje dijaloga Beograda i Prištine, koji je zamrznut nakon što su prištinske vlasti u novembru prošle godine uvele takse od 100 odsto na srpske proizvode.

Pokušaj da se dijalog oživi, bila je tema samita u Berlinu, koji su 30. aprila organizovali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron.

Kako je tada napomenuto, ideja nije bila da se donose odluke, već da se stvari „pomere s mrtve tačke”. Nakon samita svi su ostali na početnim pozicijama po pitanju Kosova, a novi susret zakazan je za 1. jul u Parizu.

Međutim, kako se jul približavao, zvaničnici Kosova i Srbije najavljivali su da veruju do susreta u Parizu ipak neće doći, što je zatim i potvrdila nemačka vlada.

„Tačno je da će sastanak najavljen za 1. jul biti odložen. Nemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu sa Kosovom i Srbijom“, navela je nemačka vlada.

Izgradnja beogradskog metroa - unosan posao za francuski „Alstom”

Makron u Srbiju dolazi i dok se još vode pregovori o izgradnji beogradskog metroa između francuske, kineske i srpske strane, a Sanja Ivanić iz Francusko-srpske privredne komore potvrdila je da će u se u okviru posete potpisati i sporazum o izgradnji metroa.

Kako je rekla za N1, ona se nada da će ovog puta „konačno da se finalizuje i potpiše međudržavni sporazum”.

Prema njenim rečima, francuski model metroa je po mišljenju stručnjaka u Komori, najbolji model za Srbiju.

„I mi verujemo da će taj model itekako ovde moći da se primeni i da donese satisfakciju građanima Srbije”, istakla je ona.

Kako je dodala, biće potpisano još različitih sporazuma iz oblasti održivih energija, pošto je to jedan od prioriteta za pristupanje u EU, a i nešto u čemu Francuzi imaju veliku ekspertizu.

„Uglavnom, Francuzi se interesuju za veliki broj sektora, tako da - biće od svega pomalo”, rekla je Ivanić.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali se u junu sastao s predstavnicima francuskih kompanija „Ežis“ i „Alstom“ i sa predstavnicima kineske kompanije „Pauer Čajna“, da bi razgovarao o projektu izgradnje metroa u Beogradu.

Mali je ove godine potpisao Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“ sa kompanijom „Pauer Čajna“, a 2011. godine je kompanija „Alstom“ potpisala sa Gradom Beogradom Sporazum o gradnji prve linije metroa. Takođe, 2014. godine Siniša Mali, kao gradonačelnik Beograda, potpisao je Memorandum o razumevanju o gradnji metroa sa Republikom Francuskom.

Srbija je osnovala i sedmočlanu radnu grupu za metro u kojoj se nalaze ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ali ne i gradonačelnik Zoran Radojičić.

Na stolu i 25 bilateralnih sporazuma

Kako piše RTS, planirano je i da se prilikom posete francuskog predsednika potpiše i do 25 bilateralnih sporazuma.

Jelena Jovanović, direktorka Sektora za međunarodne odnose u Privrednoj komori Srbije, kaže da francuske investicije beleže 1,5 milijardi evra ulaganja u srpsku privredu.

„Po poslednjim podacima koje imamo one zapošljavaju preko 5.500 ljudi. To znači da su one značajan partner srpskoj privredi za njen dalji razvoj. Sektori koji najviše interesuju francuske investitore jesu energetika, infrastruktura, poljoprivreda i hemijska industrija”, rekla je Jovanović.

U Srbiji posluje 120 francuskih preduzeća, među njima su i najveće kompanije „Mišlen”, „Suez”, „Vansi” i „Šnajder elektrik”. Posle nabavke „Erbasovih” helikoptera već je potvrđeno da su, među sporazumima koji će biti potpisani, pet iz oblasti naoružanja i vojne opreme.

Kako prenosi RTS, dve zemlje će potpisati dokumeta o proširenju saradnje u oblasti pravosuđa, carina, javne administracije, obrazovanja, kulture i sporta.

Na stolu će biti i memoradumi o saradnji „Elektromereža Srbije” i francuskog operatora sistema, Beogradskih elektrana i „Sueza” za proizvodnju toplotne energije iz deponije Vinča, Beogradskog vodovoda i kanalizacije i „Veolija”, kao i tri memoranduma o razvoju vetroparkova i geotermalne energije u Vojvodini.

Izvor: RTS, Beta, N1, Insajder