Mali: Biće otpuštanja u Er Srbija, kompanija stabilna i profitabilna

Gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora avioprevoznika Er Srbija Siniša Mali najavio je danas da će biti otpuštanja u toj kompaniji, ali je dodao i da je ona profitabilna i stabilna.

Siniša Mali

"Sve je to normalno, sve je to deo procesa gde pokušavate da smanjite troškove sa jedne strane i povećate profit sa druge strane. Er Srbija je stabilna, po svakom parametru smo bolji nego prošle godine, i po pitanju profitabilnosti i po pitanju novih kilometara koje letimo", rekao je Mali.

List Danas objavio je da je Er Srbija odlučila da otpusti 30 radnika.

Aviokompanija Etihad, u okviru koje posluje Er Srbija, objavila je juče poslovne rezultate u 2016. godini po kojima je u gubitku 1,87 miliona dolara.

Mali tvrdi da se te cifre prevashodno odnose na poslovanje Alitalije i Er Berlina, kao i da Er Srbija nije planirala ukidanje linije do Njujoka, jer za nju vlada veliko interesovanje.

Kompanija Etihad, čije sedište je u Abu Dabiju, navela je da su razlog gubitka troškovi za amortizaciju letelica i troškovi u vezi sa udelom u aviokompanijama Alitalija i Erberlin, prenosi agencija Frans pres.

Takođe su negativan efekat imali stari ugovori za nabavku goriva, uz navode da će se taj uticaj ublažiti ove godine.

"Ti računi su dostigli kulminaciju što je doprinelo ovom razočaravajućem rezultatu", navodi se u saopštenju predsednika Upravnog odbora grupe Etihad ervejz Mohameda al Mazrueja.

Podsetimo, pre nedelju dana je objavljen i prvi izlazak Etihada iz neke od svojih investicija u druge avio-kompanije. Prodali su svoj udeo u švajcarskoj avio-kompaniji Darvin delu slovenačkog Adrija ervejza sa sedištem u Švajcarskoj.

Kompanija, pokrenuta 2003. je saopštila u januaru da je napustio bivši generalni direktor Džejm Hogan.

Hogan je predvodio višegodišnju agresivnu kupovinu kada je ova bliskoistočna kompanija kupovala avioprevoznike od Evrope do Australije.

Etihad ima udeo od 49 odsto u Alitaliji, 29 odsto Erberlina, 40 odsto Er Sejšela, 19,9 odsto Virdžin Australije i 24 odsto indijskog Džet ervejza. Etihad je suvlasnik Er Srbije sa udelom od 49 odsto.

Izvor: Beta, N1