Mali: Nemam problem sa prikupljanjem potpisa za proveru doktorata, verujem u svoje znanje

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da za njega „nije nikakav problem” što je počelo prikupljanje potpisa za žalbu na odluku o njegovom doktoratu, kao i da je to „dokaz demokratije”.

Siniša Mali Foto: Srđan Ilić

„Nemam nikakav problem sa tim, verujem u svoje znanje. To što se trenutno radi je potvrda demokratije”, rekao je Mali.

On je dodao je da veruje u Beogradski univerzitet i podsetio da je treća komisija donela isti zaključak, da njegov doktorat nije plagijat, što je prihvatilo Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka.

„Možda se to pojedincima neće svideti, ali sada se vide njihovi motivi zbog čega se ovo radi”, ocenio je Mali.

U holu Rektorata Univerziteta u Beogradu profesori Dušan Teodorović i Dubravka Stojanović danas su prikupljali potpise za žalbu na doktorat Siniše Malog, s namerom da nadležni organi Univerziteta uskrate Malom izdavanje doktorske diplome. Oni su žalbu Univerzitetu zvanično i predali u 14 časova. Kako je naveo Teodorović,  skupljeno je više od 150 potpisa zaposlenih profesora, a elektronsku peticiju potpisalo je više od 600 ljudi.

On je, u razgovoru za Insajder, rekao da je njegov razlog za angažovanje u priloženju žalbe „odbrana Univerziteta od urušavanja”.

„Ovde se radi o jednom neverovatnom plagijatu koji je evidentan svakom prosečno obrazovanom građaninu Srbije. Branimo sistem visokog obrazovanja i to je moja motivacija, pogotovo imam odgovornost kao redovni član SANU, bar ja to mislim, da se borim za jedan bolji univerzitet”, rekao je profesor Teodorović.

Podsetimo, prvo je redovni profesor i šef katedre za finansije na EBS Univerzitetu u Wiesbadenu Raša Karapandža na sajtu Peščanika objavio svoju analizu doktorata Siniše Malog, svoj stav o radu Stručne komisije koja je ocenjivala doktorat Malog i primer žalbe koja bi mogla biti podneta Univerzitetu u Beogradu. On, međutim, nije profesor Univerziteta u Beogradu pa prema procedurama ne može ni podneti žalbu, s toga su mu se pridružili profesor Teodorović, profesorka Rakić Vodinelić i drugi profesori.

Stručna komisija FON-a u svom izveštaju zaključila je da Mali nije plagirao svoj doktorski rad, a pravo žalbe na taj izveštaj prema Pravilniku ima jedino Univerzitet u Beogradu.

„Ukupan obim rada za koji je Stručna komisija identifikovala ovaj propust iznosi 7%“, navedeno je u izveštaju Stručne komisije u koji je Insajder imao uvid.

Na sednici Senata Univerziteta u Beogradu od pre nedelju dana jednoglasno je usvojen predlog rektorke Ivanke Popović da će biti podneta žalba Odboru za profesionalnu etiku na izveštaj Stručne komisije FON-a prema kojem doktorat Siniše Malog nije plagijat, ukoliko rektorki stigne makar jedna žalba koju Univerzitetu mogu podneti svi koji su u naučnom ili nastavnom zvanju.

Izvor: Beta, Insajder