Mali pomak u istrazi ubistva slovačkog novinara, meta je bio samo on

Da se ubistva novinara po pravilu ne rešavaju brzo za sada potvrđuje i istraga o ubistvu slovačkog novinara Jana Kucjaka i njegove verenice

Slovačka štampa

Oni su pronađeni su mrtvi u svom stanu 25. februara, a dva i po meseca kasnije došlo se do prvog saznanja, a to je da meta bio samo on, a da se ona nalazila samo na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

"Smanjen je broj verzija u istrazi ubistva novinara Jana Kucijaka i došlo je do pozitivnog pomaka. Primarni cilj je bio samo on, a ne i njegova verenica Martina Kušnirova”, izjavio je glavni slovački tužilac Jaromir Čižnar.

On, međutim, nije naveo druge konkretne podatke u vezi sa istragom, već je ponovio da je ona u nadležnosti međunarodnog tima čije je formiranje, u dogovoru s italijanskim vlastima, potpisao 18. aprila u Hagu.

"To ubistvo mora da se objasni kako više nikada takva prljavština ne bi mogla da se desi. Želimo da što pre uhvatimo ubicu", rekao je Čižnar.

Generalni tužilac je obavestio novinare na konferenciji za medije i o proveri dosijea o italijanskoj mafiji Ndrangeta i zloupotrebama evro dotacija u agrobiznisu na istoku Slovačke o kojima je Kucijak pisao u poslednjem, posmrtno objavljenom članku.

Kucijak je opisao korupciju među visokim zvaničnicima vladajuće stranke SMER i doveo u vezu s Ndrangetom tadašnjeg premijera Roberta Fica, čija je sekretarica bila ljubavnica jednog od Italijana iz Ndrangete, Antonina Vadale.

"Glavno tužilaštvo je otkrilo devet spisa sa greškama, od 56 koliko je proverilo. Nemamo čime da se hvalimo. Jedan tužilac je podneo ostavku, a podneli smo predlog da se smeni i drugi. Neki regionalni tužioci su mogli da budu povezani s preduzetnicima na istoku Slovačke. Drugačije to sebi ne mogu objasnim", naveo je Čižnar.

Ipak, za razliku od npr. Srbije za Slovake je ubistvo mladog novinara i njegove verenice predstavljalo šok od kojeg se još nisu oporavili, jer ga doživljavaju kao brutalni atak na slobodu govora i njihova građanska prava.

Slovačku iz sedmice u sedmicu potresaju masovni protesti na ulicama Bratislave i desetina gradova širom zemlje, najveći od pada komunizma 1989. godine.

Pod pritiskom ogorčenih Slovaka ostavku je, posle ministara kulture i policije, sredinom marta morao da podnese i dugogodišnji premijer Robert Fico.

Prema najnovijoj anketi koju je danas objavio slovački list Denjik N, 45 odsto Slovaka zahteva raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, jer ne veruje da će uzdrmano poverenje Slovaka u državu i institucije uspeti da povrati ista vladajuća koalicija sa novim premijerom i novom trećinom vlade.

Teme koje je Kucijak načeo dalje solidarno razrađuju i objavljuju izveštaje novinari drugih slovačkih dnevnika, kao i međunarodni istraživački novinarski tim u kojem su novinari i iz Italije, Švajcarske i Poljske.

Izvor: Beta