Malinari blokirali put ka Crnoj Gori: Sukobi s policijom, šator na magistrali i blokada saobraćaja dok se „država ne umeša“

Problemi sa otkupnom cenom maline i ove godine se ponavljaju, pred sam početak sezone berbe. Malinari iz Zapadne Srbije, tačnije iz Prijepolja, Priboja, Ivanjice i Užica blokirali su danas magistralu ka Crnoj Gori, tražeći veću otkupnu cenu maline. Došlo je i do sukoba s policijom u kojima je četvoro demonstranta povređeno, prenosi RTS. Malinari poručuju da će na magistrali ostati sve dok se „država ne umeša“. Saobraćaj za kamione je potpuno obustavljen, a za automobile se odbija preko aternativnih puteva.

Protest malinara

Kako javlja B92, okupljeni su na magistrali podigli i šator.

Umesto najavljenog dvočasovnog mirnog protesta kraj Vladičanskog dvora, proizvođači su u jednom trenutku krenuli magistralom kada su se i sukobili sa policijom, prenosi RTS.

Malinari iz Priboja i Prijepolja iz udruženja "Limska dolina" najavili su ranije za protest i blokadu, a njihov zahtev je da otkupna cena maline bude od 180 do 200 dinara.

Muaz Dedović iz pribojskog Udruženja "Limska dolina" izjavio je da „neko iz Vlade“ mora da dođe i reši problem.

"Gde je Vlada, pozvali smo resorno ministarstvo, ali niko se ne odaziva. Nećemo odavde dok neko ne dođe i ne kaže, gde smo, šta smo, kud smo", poručio je Dedović.

A protest su zakazali da reše pitanje cene pre berbe, jer su to godinu dana pokušavali za stolom, posebno iziritirani dnevnim cenama koje su im ponudili ovih dana prijepoljski prerađivači.

Boban Purić iz istog udruženja navodi da je dnevna cena za kilogram u hladnjači na Kolovratu bila 50 dinara.

"To je iživljavanje nad proizvođačima, kome je u interesu da bude ta cena, a da bude u izvozu od dva i po do tri evra", dodaje Purić.

„Još rano da se govori o ceni“

Predstavnici prijepoljskih prerađivača rekli su za RTS da je još rano govoriti o ceni. Među njima je i onih koji su se obavezali da će proizvođačima isplatiti poslednju cenu na tržištu, ali i onih koji nude dnevnu cenu jer, kažu, tako se nekada i radilo. Pri tom, kažu i da neki od njih još imaju u hladnjačama prošlogodišnju malinu.

Kako proizvođači poručuju, dogovora sa prerađivačima nema zato što prerađivači odbijaju razgovore i pored toga što je Vlada nedavno osnovala Radnu grupu za malinu. Međutim, malinari kažu da se Radna grupa još nijednom nije sastala.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević poručuje da se problemi sigurno na ulici neće rešiti.

"Može da se razgovara, pre svega na relaciji proizvođači – prerađivači. Mi, kao država, kao medijatori ćemo pomoći u rešavanju svega toga", navodi Stanojević.

Na zapadu ništa novo

Početkom jula prošle godine premijerka Ana Brnabić i malinari Srbije su se dogovorili o formiranju Radnog tela za praćenje cene tog voća. Takođe, uz posredovanje Vlade, sredinom jula malinari su uspeli da se dogovore sa hladnjačarima da se sadašnja akontna cena sa 120-140 dinara po kilogramu podigne za 10 do 20 dinara.

Međutim, cena nije podignuta, a predstavnici proizvođača malina i kupina Srbije zbog toga su tražili i prijem kod predsednika Aleksandra Vučića, ali i pretili štrajkom glađu. Ipak, nakon sastanka u Vladi 23. jula 2017. odustali su od štrajka, tvrdeći da su zadovoljni razgovorima sa predstavnicima države.

I u toku avgusta udruženja malinara tražili su novi sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić na kome će osim razgovora o cenama malina zahtevati i veće subvencije i pomoć u sadnom materijalu i sredstvima zaštite.

Epilog svega je bio protest u decembru prošle godine, kada je takođe bio blokiran magistralni put ka Crnog Gori, a kada su malinari poručili da ništa od obećanog nije ispunjeno.

Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica Petar Stakić rekao je tada da su od njih “ruke digli i hladnjačari i država“.

“Naši zahtevi su da se prati cena malina od otkupljivača do krajnjeg potrošača i da se na osnovu toga izvrši korekcija cene prema proizvođačima, kao i da se osnuje Nacionalni savet za malinu koji će rešavati probleme iz ove godine kojih će biti i u narednom periodu. To su naši zahtevi i to je ono što su oni obećali i nisu ispunili“, rekao je Stakić.

Izvor: RTS