Marija Lukić osnovala fondaciju za zaštitu žena od seksualnog zlostavljanja

Marija Lukić iz Brusa, žrtva seksualnog nasilja bivšeg predsednika opštine Milutina Jeličića Jutke, osnovala je danas fondaciju koja će se pre svega baviti zaštitom žena od seksualnog zlostavljanja.

Nagrada Osvajanje slobode dodeljena Mariji Lukić Foto:Betaphoto

Lukić je za Insajder rekla da je Fondacija „Marija Lukić“ simbolično osnovana na 8. mart - Međunarodni dan žena, trogodišnjicu od kad je Jeličića prijavila za seksualno zlostavljanje.

„Vodila sam gotov trogodišnju borbu, a pošto sam pomogla sebi sad sam spremna da pomažem drugima“, istakla je.

Prema njenim rečima, sva neophodna dokumentacija jutros je predata Agenciji za privredne registre u Kraljevu, a sedište Fondacije će biti u Brusu, sa ciljem da se skrene pažnja na ugroženost prava žena posebno u unutrašnjosti.

Osim nje koja je osnivač Fondacije, Upravni odbor će činiti advokati Milena Vasić i Ljubodrag Vuković i glumac Stojan Đorđević.   

„Ciljevi su promovisanje, zaštita i unapređenje ravnopravnosti polova, ljudskih građanskih i manjinskih prava i demokratskih vrednosti u oblasti prevencije svih tipova nasilja naročito prevenciju seksualnog nasilja, promocija ženskih prava, prava deteta, rodne ravnopravnosti i antidiskriminacija“, istakla je između ostalog Lukić.

Dodala je da će Fondacija pružati pravnu i psihološku pomoći ženama žrtvama nasilja i da će se baviti promocijom i zaštitom prava žena u svim oblastima u kojima su ona ugrožena.

Ističe da joj se i do sada mnogo žena obraćalo, ali da do ovog trenutka nije imala nikakav mehanizam da im pomogne.

„Sada kada i zvanično krećemo u ovu borbu na svaki način gledaćemo da im pomognemo, da to bude i pravna i psihološka pomoć ženama i deci žrtvama nasilja“, naglasila je ona.

Podsetimo, u martu 2018. godine kruševačka policija podnela je krivičnu prijavu kojom je bilo obuhvaćeno sedam žena, a tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv Jeličića samo u slučaju bivše saradnice Marije Lukić, a zbog nedozvoljenih polnih radnji u novembru prošle godine osuđen je na tri meseca zatvora.

Krajem januara ove godine javio se u KPZ Ćuprija na izdržavanje kazne, nakon što mu je odbijena žalba za odlaganje njenog izdržavanja.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.