Marko Mišković osuđen zbog utaje poreza

Posle skoro tri godine suđenja, Viši sud u Beogradu osudio je Marka Miškovića, sina vlasnika kompanije Delta Holding Miroslava Miškovića, na tri godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog utaje poraza. Zbog utaje poreza i zloupotreba u kruševačkoj Fabrici maziva (FAM) Milo Đurašković vlasnik Nibens grupe osuđen je na sedam godina, novčana kazna je šest miliona dinara.

Ova presuda znači da sud nije pronašao da postoji dovoljno dokaza da Miškovića, Đuraškovića i njihove saradnike koji su optuženi i osudi za zloupotrebe u putarskim preduzećima.

Suđenje grupi optuženoj za zloupotrebe u putaskim preduzećima, a u kojoj je do razdvajanja postupka prošle godine bio i Miroslav Mišković, počelo je 2013, a predstavnici vlasti govorili su o njemu kao o jednom od najvećih postupaka. Prvi put se iza rešetaka našao biznismen Miroslav Mišković, za kog je do tada javnost smatrala da je nedodirljiv.

Za sudske izveštače najvažnija ličnost ovog suđenja tokom skoro 3 godine bio je Miroslav Mišković. Njemu danas nije izrečena presuda jer je njegov postupak zbog zdravstvenog stanja i nemogućnosti da prisustvuje suđenju prošle godine razdvojen i odvojeno mu se sudi. Sledeće ročište je 8. aprila.

I tužilaštvo navodilo da je ceo postupak rađen zakonito, ali da je cilj postupka bio nezakonit

Suština optužnice za zloupotrebe u putarskim preduzećima za koju nije izrečena osuđujuća presuda je zapravo bila da su Miroslav Mišković, Marko Mišković i Milo Đurašković preko firmi koje su u njihovom vlasništvu nezakonito uvećavali vrednost kapitala i izvlačili finansijska sredstva i imovinu iz putarskih preduzeća.

Tako su, tvrdi tužilaštvo, pribavili protivpravnu imovinsku koristi sebi, kao i privrednim društvima u njihovom vlasništvu, uz istovremeno pričinjenu štetu preduzećima za puteve koja su bila u postupku privatizacije, bankama i drugim poveriocima.

Sudija Maja Ilić čitajući presudu objasnila je kada su u pitanju ove zloupotrebe i samo tužilaštvo u procesu navodilo da je ceo postupak rađen zakonito ali da je cilj postupka bio nezakonit.

Presuda za 12 saradnika

Saradnik Marka Miškovića u krivičnom delu utaje poreza - Živojin Petrović osuđen je na dve godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od pola miliona  dinara, a Jadranka Bardić na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara.

Zbog štete nanete FAM Kruševac osuđeni su Dejan Jeftić  i to na četiri godine zatvora, Risto Ristić na pet godina zatvora,  Boro Jelić osuđen je na tri godine zatvora, Branislav Jovanović na tri godine, Ljiljana Kostić tri godine, a Srđan Filipović osuđen je na dve godine zatvora.

Četvoro optuženih u ovom slučaju je oslobođeno svih optužbi - Milutin Gašević, Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Zoran Mihailović.

Kako je danas bilo u sudnici 

(Reporterka Insajder.net: Mina Milanović) 

Marko Mišković nije prisustvovao izricanju presude, što je mu je po zakonu i omogućeno, ali je njegov advokat Marko Popović, zajedno sa još 20ak ostalih advokata optuženih u ovom slučaju, slušao obrazloženje sudije Maje Ilić.

U posebnoj zastakljenoj sobi trinaestoro okrivljenih čekalo je odluku Suda o svojoj krivici i kaznama.Tužilaštvo je u ovom slučaju predložilo deset godina zatvora i novčanu kaznu od milion dinara za Marka Miškovića, zbog učešća u poslovima kojima su oštećena putarska preduzeća u Srbiji, kao i utaju poreza.

U publici su sedeli prijatelji i porodica optuženih. Pre samog početka svi su naizgled delovali smireno. Neki optuženi su razgovarali i smejali se. Sudija Maja Ilić je ušla i počelo je čitanje odluke Suda.

Prvo „ KRIVI SU „ izazvalo je neku vrstu meteža, što u sobi sa okrivljenima što u sobi sa prijateljima. Međutim, kada su se čule kazne za prvi deo optužnice koji se tiče malverzacija u fabrici maziva (FAM), svima je naizgled laknulo. Najodgovorniji, vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković dobio je kaznu zatvora od 7 godina i novčanu kaznu od 6 miliona dinara. Okrenuo se ka sobi sa porodicom i nasmejao. Ostali Đuraškovićevi saradnici dobili su kazne od dve do pet godina zatvora.

Na red je došao drugi deo optužnice - Marko Mišković i njegovi saradnici oko utaje poreza.

Sudija Maja Ilić rekla je da je bilo komplikovano utvrditi navode kod utaje poreza.

"Prvo je bilo potrebno utvrditi da li se radi o kapitalnoj dobiti i ako je ima, koji se propisi za porez primenjuju, jer je bilo više promena zakona", istakla je sudija.

470 miliona dinara nazad u bužet

Ovom presudom naloženo je da na ime neplaćenog poreza Marko Mišković odnosno njegovo preduzeće Mera invest uplati u budžet 320,2 miliona dinara. Đurašković je presudom obavezan da zbog neizmirenog poreza na kapitalni dobitak uplati u budžet Srbije 152.7 miliona dinara. Rok koji im je presudom dat je 30 dana od dana pravnosnažnosti presude.

Posle utvrđivanja da je isti vlasnik, u ovom slučaju Marko Mišković, preduzeća Mera invest sa holandskih Antala kao i istoimeno preduzeće u Beogradu, a kako Srbija i holandski Antili nemaju potpisan sporazum o izbegavanju duplih poreza, Sud je odlučio da je Marko Mišković kao i njegovih dvoje saradnika krivo.

„Bez obzira na njegovu mladost i interesovanja za koja je tvrdio da ih ima, morao je da zna za obavezu plaćanja poreza „ istakla je sudija Ilić. 

Ovo je prvostepena presuda, optuženi i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu. Sigurnu žalbu najavio nam je i advokat Đuraškovića Zoran Ateljević, objasnivši da što se tiče dela za poresku utaju, to takva presuda nikada nije postojala u srpskom pravom sistemu kao i da će u žalbenom postupku dokazati da krivičnog dela nema.