Martinović i Obradović nastavili štrajk glađu

Šef poslanika Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i lider Dveri Boško Obradović, obojica narodni poslanici nastavili su štrajk glađu na stepenicama Skupštine Srbije.

Poslanici SNS ispred Skupštne Srbije Foto: Srđan Ilić

Martinović je za N1 rekao da uprkos pozivu predsednika Srbije neće odustati jer je to kako je naveo – principijelno pitanje.

"Zasad nisam odustao jer je mislim da je razlog za stupanje u štrajk glađu još prisutan - tužilaštvo još nije reagovalo na činjenicu da je Marjan Rističević pretučen od strane Boška Obradovića i njegovih pristalica", rekao je Martinović i dodao da se radi o principu.

Na pitanje kako je zdravstveno, Martinović je odgovorio da se oseća dobro.

Ćutanje tužilaštva kao alibi za štrajk glađu, štrajk kao pritisak na tužilaštvo…

On je za Prvu televiziju rekao da nasilje ne može biti instrument političke borbe.

"Fizički napadati kolegu poslanika zato što ne misli kao vi, i to sa 15 huligana koje ste doveli, ne može da se toleriše u civilizovanoj demokratskoj državi. Kao što su huligani pretukli Marijana Rističevića tako sutra mogu da pretuku vas, mene, bilo kog gradjanina", kazao je Martinović.

I lider Pokreta Dveri Boško Obradović kaže da ostaje pri odluci da štrajkuje glađu, kao i pri zahtevima koje izneo kada se na taj korak odlučio. On je noć proveo u poslaničkom klubu da bi jutros nastavio protest na stepenicama parlamenta

"To čak nisu ni zahtevi, posebno nisu ultimatumi. Nikome ne pretim ili ucenjujem, samo predlažem da se ovo zaustavi na vreme. Izbori 21. juna niti su demokratski niti su zdravstveno bezbedni, čak su i protivustavni", rekao je Obradović za N1.

Prema njegovim rečima, odlaganje izbora je u trenutnoj situaciji neophodno i naveo da su izborne radnje u većini evropskih zemalja obustavljene zbog pandemije korona virusa.

"Ako izbori nisu nastavljeni po ukidanju vanrednog stanja, kao što je navedeno u odluci Vlade pri uvođenju vanrednog stanja, nisu nastavljeni već sedam dana. To znači da ne moraju biti nastavljeni bi narednih šest meseci. Treba da budu nastavljeni kada Svetska zdravstvena organizacija proglasi kraj pandemije korona virusa", rekao je Obradović, za TV Prva.

Obradović je započeo štrajk glađu u nedelju ispred Skupštine Srbije nakon konferencije za novinare koju je održao u holu te institucije.

On se time pridružio samostalnom poslaniku Miladinu Ševarliću, koji je pre njega počeo štrajk jer nije imao mogućnost da pridobije poslanike u Skupštini da se raspravlja o povredama teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nepoštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Štrajk su potom započeli i poslanici SNS Aleksandar Martinović i Sandra Božić zbog kao tvrde, nereagovanja tužilaštva u slučaju napada Boška Obradovića na poslanika Marjana Rističevića. Ševarlić, koji je prvi počeo protest je u međuvremenu odustao zbog toga što nije mogao da privuče medijsku pažnju.

Sinoć su, na ivici incidenta,  održani skupovi podrške štrajkačima. Nakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je iz Predsedništva pozvao štrajkače da prekinu štrajk, Sandra Božić je prekinula protest, a Martinović i Obradović nastavili.