Martinović i Obradović za Insajder o incidentu

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je za Insajder da je oduzeo reč lideru Dveri Bošku Obradoviću jer je prekršio Poslovnik, odnosno nije se pridržavao teme. Obradović za Insajder kaže da je gađao Martinovića kompjuterskim mišem jer je bio revoltiran time što mu se krše prava kao narodnom poslaniku.

Aleksandar Martinović, Boško Obradović

Aleksandar Martinović kaže da ga je Obradović kompjuterskim mišeg gađao u pravcu glave nakon što mu je oduzeo reč u skladu sa poslovnikom i da  je nezabeležen slučaj da se poslanik u parlamentu koristi fizičko nasilje umesto političke argumentacije.

„Oduzeo sam mu reč jer je to mera koja je propisana Poslovnikom za one narodne poslanike koji Poslovnik ne poštuju. Poslanik može da govori o tački dnevnog reda, a ne da priča o Aleksandru Vučiću, o njegovom bratu o Maji Gojković i da razvija transparente na kojima piše „Majo lopove“. To ne postoji nigde ni u jednom demokratskom i civilizovanom parlamentu i ja sam mu u skladu sa poslovnikom oduzeo reč" kaže Martinović.

Na molbu da prokomentariše tvrdnju Boška Obradovića da je bio prinuđen da pribegne nasilju jer mu predstavnici vladajuće većine uporno krše prava kao narodnom poslaniku, Aleksandar Martinović navodi da to nije tačno, ističe da nasilje ne može biti argumentacija i opisuje šta se dešavalo danas kada je oduzeo reč Obradoviću.

„Posle toga on je ustao , prišao mi, vređao na najgore moguće načine , a pošto ja nisam reagovao na uvrede, na kraju je uzeo miš i udario me tim mišom, odnosno pogodio me u nos. Ako je to politička argumentacija  neka mi samo neko kaže gde to u civilizovanom i demokratskom svetu postoji“, rekao je Martinović.

Prema njegovim rečima, ovo je prvi put da neki poslanik fizički nasrne na drugog poslanika.

„Poslanik sam od 2007, znači 10 godina sam u parlamentu i svašta sam video, a i sam sam radio neke stvari zbog kojih se danas kajem, ali ovo u parlamentu nije zabeležen. Toliko mržnje prema Aleksandru Vučiću, prema Maji Gojković, meni... Mislim da normalan čovek koji ima zdrav razum to ne može da razume“, rekao je Martinović za TV Prva.

Obradović: Vaspitan sam da se pobunim protiv nepravde

Na pitanje novinara Insajdera zbog čega je još jednom pribegao nasilju u parlamentu, Boško Obradović je prvo bio ironičan:

„Kompjuterski miš je skočio i ujeo Martinović za nos. Jer ni on nije više mogao da trpi političko nasilje i bahatost Aleksandra Martinovića koji je iznova prekidao govor narodnog poslanika opozicije, isključio mikrofon...“, rekao je Obradović, koji na pitanje da li je to njegova zvanična izjava odgovara potvrdno. Tvrdi da mu je Martinović oduzeo reč bez obrazloženja iako je po poslovniku imao pravo da govori još tri minuta.

„To je bio uzrok incidenta jer sam u nekoliko navrata ponavljao s kojim pravom mi oduzimaš reč, isključuješ mikrofon, po kom članu Poslovnika mi  ne daš da govorim… Onda su skočili i ostali poslanici Dveri i pitali zašto njima nije data reč kad su se prijavili“, navodi Obradović koji tvrdi da je i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović nakon toga na njega fizički nasrnuo i za to se izvinio na konferenciji u Skupštini.

Na pitanje da li je fizički obračun primeren Skupštini, Obradović prvo odgovara kontrapitanjem „šta biste vi uradili na mom mestu?“ a zatim dodaje:

"Šta bi bilo ko uradio u trenutku kad ga bilo ko otvoreno ponižava, gazi i maltretira. Ja sam tako vaspitan da se pobunim protiv nepravde na sve moguće načine jer nemate drugu opciju".

Insajder: Da li zaista nemate drugu opciju nego da pretvorite Skupštinu u bokserski ring?

Boško Obradović: Kad vas neko bez ikakvog razloga isključi na 20 dana i onemogući vam da radite svoj posao narodnog poslanika vi i to istrpite i dođete na sednicu Administrativnog odbora da pružite svoju odbranu jadnih 10 minuta i ni tih deset minuta neko vam ne da da govori, isključi vam mikrofon i oduzme vam reč, vi biste bili jedna obična krpa da se tome ne suprotstavite“.

Tek na konstataciju da to nije prvi put da pribegava fizičkom nasilju i Obradović kaže fizičko nasilje nikada „ne bi trebalo da bude rešenje“, a zatim ponovo izjednačava svoj postupak sa hrabrošću:

„Ja sam ovde jer su me građani birali da branim njihova prava i kritikujem vlast i niko to pravo ne može da mi oduzme i ja smatram da će na nekim sledeći izborima građani Srbije reći ili da su ga Dveri hrabro zastupali i dati nam još veće poverenje ili će reći da to način na koji se bavimo politikom nije odgovarajući“.

Poslanik Dveri Boško Obradović danas je na sednici Administrativnog odbora Skupštine Srbije na kojoj je bilo reči o kazni koja mu je izrečena nasrnuo na poslanika SNS Aleksandra Martinovića mišem računara.

Izvor: Insajder