Masovna otpuštanja novinara iz listova Blic i Alo pred Novu godinu

Novinarska i medijska udruženja osudila su nova masovna otpuštanja novinara u redakcijama listova Blic i Alo, koji su u vlasništvu kompanije Ringier, jednom od najvećih izdavača štampe u Srbiji. Iz ove kompanije poručuju da su jednom broju zaposlenih morali da se zahvale na saradnji jer je prestala potreba za njihovim uslugama.

mediji ilustracija

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Poslovno udruženje Lokal press u zajedničkom saopštenju ukazuju da su otkazi podeljeni bez jasnih razloga i kriterijuma.

"U proteklih nekoliko dana, bez jasnih razloga i kriterijuma, otkaze je dobilo više od 15 novinara i drugih medijskih radnika u redakcijama dnevnih listova Blic i Alo", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su "prema prvim saznanjima među otpuštenima i najiskusniji novinari koji su u Blicu radili i po 15 godina, a kojima je do penzije preostalo tek nekoliko godina".

U saopštenju se navodi da je "u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija nezvanično zabranjeno bilo kakvo sindikalno organizovanje, tako da zaposlene nema ko da zaštiti ili makar pouči o njihovim radnim pravima".

Udruženja su pozvala zaposlene u kompaniji Ringier na međusobnu solidarnost i da iskoriste svoje pravo na sindikalno organizovanje koje im garanutuju domaće zakonodavstvo i međunarodne konvencije o radnim pravima i sindikalnim slobodama.

Ta medijska kompanija je i u 2015. na isti način otpustila nekoliko desetina radnika, među kojima su bile samohrane majke i novinari pred penzionisanjem, podsećaju udruženja. Kako je prošle godine generalni direktor kompanije Ringier Mark Dekan obrazložio, otpuštanja su bila neizbežna "zbog opadanja prihoda od oglašavanja usled teške ekonomske situacije u Srbiji”.

Udruženja novinara najavila su da će o masovnim otpuštanjima i načinu na koji se to radi u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija obavestiti Evropsku federaciju novinara, novinarska udruženja i medijske sindikate Nemačke i Švajcarske.

Ringier: Prestala potreba za nekim poslovima

Kompanija Ringier Axel Springer navela je u današnjem saopštenju da ova kompanija poslednjih godina investira pre svega u razvoj digitalnih medija, te je neminovno da za nekim poslovima prestane potreba.

“Neminovno je da za nekim poslovima prestaje potreba, a da se na drugoj strani otvaraju mesta za zapošljavanje ljudi iz digitalnih oblasti. Zbog toga smo u ovoj godini zaposlili 20 i više ljudi, ali smo nažalost nekim zaposlenima morali da se zahvalimo na saradnji jer za njihovim uslugama više nije bilo potrebe u našoj kompaniji. Svim zaposlenima koji su proglašeni tehnološkim viškom u skladu sa Zakonom o radu isplaćene su sve nadoknade”, dodaje Kompanija Ringier Axel Springer u saopštenju.