Matić: Malo reči o konkretnim slučajevima pretnji novinarima

Predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić izjavio je da ima zamerku što na sastanku nedavno formirane Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara nije bilo više reči i o konkretnim slučajevima.

Veran Matić Foto: Srđan Ilić

"Iskoristio sam priliku da govorim o 'slučaju meseca', o pretnjama Jeleni Zorić i postupku koji je usledio, o prijavljivanjima, davanju iskaza i nastavku viktimiziranja kroz tužbu i advokata Bojića za navodno ugrožavanje njegove bezbednosti i porodice koje je navodno izazvala Jelenina prijava i odjeci na društevnim mrežama", rekao je Matić za list Danas.

Kako je naveo, "naglasio je koliko je važna reakcija javnosti, ali i predstavnika vlasti, poziv koji je Ana Brnabić uputila Jeleni Zorić, saopštenje ministarstva za kulturu i informisanje kojim su osuđeni napadi na novinare a posebno pomenuti slučajevi pretnji Brankici Stanković, Jeleni Zorić, Nataši Kovačev".

On je predložio da to bude redovna praksa u svim slučajevima jer je veoma važno da i novinari i sama javnost budu ohrabreni da pretnje prijavljuju, kao i da institucije odrade svoj posla kroz istrage i podizanje optužnica.

Krajem prošle sedmice premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture Maja Gojković srele su sa članovima nove, nedavno formirane Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kada je utvrđen plan rada ovog tela.

Vlada je tada saopštila da je na sastanku potvrđeno da će fokus biti na krivično pravnoj zaštiti, bezbednosti novinara i pitanjima napada, uvreda i pretnji novinarima.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.