Matić: Tužiću Kozića zbog teksta u Ilustrovanoj politici

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je za Radio Slobodnu Evropu da će tužiti Gorana Kozića, autora teksta "Verane, Verane, šta to radiš, mamografu jedan", objavljenog pre dva dana u Ilustrovanoj politici.

Veran Matić

„Svakako ću podneti krivičnu prijavu protiv Kozića, jer se on pojavljuje kao višestruki povratnik u ovakvim slučajevima, sa ovakvim diskreditacijama, lažnim optužbama“, rekao je Matić za RSE.

Povod je poslednji u nizu tekstova objavljenih u Ilustrovanoj Politici, nedeljnika u sastavu kompanije Politika, čiji je većinski vlasnik država Srbija, a u kojima se već mesec i po dana vodi kampanja protiv Matića i novinarke Ljiljane Smajlović, članice Komisije.

„Nastojaću da to suđenje bude veoma važno i za njega i da zaustavi tu njegovu potrebu koja stoji i u imenu njegove rubrike ’Ovaj čovek je neuništiv’. Jednostavno je nedopustivo da iznova ciklično imamo ponavljanje ovakvih zaista presedana nedopustivih u novinarstvu i u civilizovanom društvu“, rekao je Matić.

Na naslovnoj strani poslednjeg broja Ilustrovane Politike objavljena je fotomontaža slike Bogorodice kako hrani Isusa sa likovima Smajlović i Matića, kao i ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota. U tekstovima koje potpisuju Goran Kozić i Đorđe Martić, Smajlović i Matić nazivaju se lopovima, antiratnim profiterima i izdajnicima.

Vređanja i diskreditacije novinara u Ilustrovanoj politici počelo je naslovnicom „Psi su pušteni“ od 30. oktobra, a prljava kampanja nastavljene je 13. novembra tekstom u kojem se Ljiljana Smajlović praktično krivi za NATO bombardovanje Srbije.

Zbog naslovne strane i tekstova o Smajlović i Matiću, Ministarstvo kulture i informisanja „izrazilo je žaljenje što ni nova naslovnica Ilustrovane politike nije po merilima dobrog ukusa“. Osuda je stigla i od poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Tviter profilu osudio „brutalne napade“ na Smajlović i Matića.

Autori ovih tekstova Goran Kozić i Đorđe Martić poznati su iz vremena režima Slobodana Miloševića devedesetih godina. Kozić je bio glavni urednik TV Politike, dok je Martić bio urednik Ekspres Politike, u vreme kada je objavljen tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, a nakon kojeg je novinar i vlasnik „Dnevnog Telegrafa“ Slavko Ćuruvija i ubijen.

Goran Kozić saopštio je juče da podnosi ostavku na mesto savetnika glavnog i odgovornog urednika "Ilustrovane politike".

„Zaključio sam da je moj pristup uređivanju novina neprihvatljiv. Zato podnosim ostavku na sva uređivačka mesta u Politikinoj kući. Izvinjavam se svima koje sam svojim načinom pisanja uvredio, ili ponizio. Izvinjavam se svojoj porodici, svojoj deci i državnom vrhu", naveo je Kozić.

Izvor: Radio Slobodna Evropa, Insajder