Matić: Tužilaštvo agilnije, ali se motiv ubistva Pantića ignoriše

Novinar Večernjih novosti Milan Pantić bio je prepreka koju je trebalo otkloniti pre započinjanja jedne od najvećih korupcionaških privatizacija  2000-ih u kojoj su učestvovali pojedinci iz vrha tadašnje vlasti, rekao je za Danas predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić. List Danas prvo je objavio da je sam Veran Matić ubistvo Pantića doveo u vezi sa privatizacijom Jagodinske pivare, ali je već u toku dana objavljena ispravka uz objašnjenje da novinar Danasa Jagodinsku pivaru u tekstu navodi kao slučaj koji je u medijima figurirao kao mogući motiv za ubistvo Pantića. Zbog nespretne formulacije mogao se izvesti zaključak da je Veran Matić naveo slučaj Jagodinske pivare kao motiv, naveo je list Danas uz izvinjenje Matiću, porodici Pantić i čitaocima. 

Veran Matić

Predmet ubistva Pantića još se nalazi u predistržanoj fazi, potvrdio je Matić za Danas. Kako je naveo, tužilaštvo je od policije zatražilo prikupljanje dodatnih obaveštenja nakon čega bi, ukoliko se prikupi dovoljno materijalnih dokaza, trebalo da usledi pokretanje tužilačke istrage.

On je dodao da je nadležno tužilaštvo "svakako agilnije" u proteklih nekoliko meseci u istrazi ubistva. Međutim, kada se radi o istrazi privatizacije o kojoj je Pantić pisao, tužilaštvo, prema Matićevim rečima, pokazuje manjak interesovanja. Matić nije želeo da precizira o kojoj se privatizaciji tačno radi, ali u medijima je figuriralo da je u pitanju prodaja Jagodinske pivare.

“Mnogo indikatora ukazuje na to da je motiv za ubistvo Pantića njegovo pisanje o ovoj privatizaciji. On je bio prepreka koju je je trebalo otkloniti pre započinjanja jedne od najvećih korupcionaških privatizacija koje su se dogodile 2000-ih, i u kojoj su učestvovali pojedinci iz vrha tadašnje vlasti”, ističe Matić.

On ističe da je potpuno nejasno zbog čega tužilaštva koja su se bavila ovom privatizacijom nisu isterala stvar do kraja.

“Još ne znamo da li posotoji namera da predmet zastari, ali videćemo šta će se događati ubuduće i da li će tužilaštvo smoći snage da pokrene ovaj slučaj”, kaže Matić.

On smatra da bi pokretanje tog predmeta poguralo određena lica da daju svoj doprinos u rasvetljavanju Pantićevog ubistva.

Danas podseća i da je Matić početkom juna rekao da je policijska istraga o ubistvu Pantića okončana i da su imena osumnjičenih nalogodavaca i izvršilaca dostavljena nadležnom tužiocu u Jagodini.

Novinar Večernjih novosti Milan Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine ispred svoje zgrade u Jagodini.

Insajder se slučajem ubistva Milana Pantića bavio u serijalu Insajder bez ograničenja: Novinarsko pitanje.

Izvor: Danas